Jánosháza

2016.03.04. 16:48

Készül a jánosházi Hyppolit - Helytörténeti darabok után egy hazai klasszikust dolgoznak fel

Jánosháza - Ahogy idejük és energiájuk engedi, összejönnek a jánosházi színjátszók. A Hyppolit próbáit tartja a Jánosházai Amatőr Színtársulat, és a gyerekekkel felújítja a Dzsungel könyve előadást Illés Zsuzsa.

Bakos Ágnes

- Szép fokozatosan nőtte ki magát az elmúlt években a színjátszás - mesélte Illés Zsuzsa, a Batthyány Lajos ÁMK Művelődési Otthon és Könyvtár vezetője, a színjátszók rendezője. Először kisebb műsorokat adtak, eleinte prózai, aztán egyre több énekes elemmel dolgozott a Jánosházai Amatőr Színtársulat. Az állami, nemzeti ünnepeken szerepeltek, egyre több lett a néző is. Nagy élmény és dicsőség volt a siker - mesélte a rendező. Egyre nagyobb szabású műsorok készültek, Illés Zsuzsa írta a forgatókönyveket. A színjátszók létszáma változó, elsősorban azért, mert nehéz összetoborozni a tagokat. - Nincs középiskola, más városokban tanulnak a fiatalok, jórészt hétvégén mozgósíthatóak. De vannak azért általános iskolások és idősebbek is. Sok próba csak néhány fős, olyankor Zsuzsa egyesével készül a szereplőkkel, és ő maga állítja össze a darabok zenei anyagát, szerzi meg a zenei alapokat.

A várbéli vigasságok szervezésével érkezett a kérés, hogy készüljön előadás Jánosházáról. Nehéz volt ilyet találni, ezért döntött úgy Illés Zsuzsa, hogy összeszedi Jánosháza történetét a színpadon. „Történet a történetben" született Nagyot álmodók címmel. Az ötlet az volt, hogy a jánosházi Erdődy uraság jelmezbált tartott, ott a kérésére megjelennek Jánosháza történelmi személyiségei.

- A könyvtárossal, Varga Györgyné Katival fölkutattuk az Erdődy-Choron várkastély összes történelmi személyét, a hitelességre nagyon figyeltünk - mondta a szerző-rendező. Utána a szereplőválogatás volt, béreltek korhű ruhákat, készítettek díszletet. Főleg a borsos árú jelmezbérlet miatt egyszeri előadás született. Tavaly adódott a folytatás, amikor a közönség a városnapon egy újabb szeletével ismerkedhetett meg Jánosháza történetének - emlékeztetett a rendező. A „Kajetán hazatér" egy igazi vásározós darab volt, rengeteg zenével és lelkes színjátszókkal, annak ellenére, hogy mindössze egy közös próbán tudtak összegyűlni a munka során. Most pedig készül a Hyppolit. Nem az eredeti, 1931-ben bemutatott fekete-fehér magyar filmvígjátékot ültetik színpadra, hanem „jánosháziasítják". Plusz dalokkal tűzdelik a darabot, amely kilenc szereplőt mozgat. Játszik benne képviselő, főiskolás, középiskolás, tanár és óvónő is. A cél, hogy az idei városnapokra elkészüljön az előadás, vagyis a tervek szerint augusztus 19-én lesz a bemutató, aztán lesz folytatás. Közben egy másik előadástól is hangos lesz Jánosháza a közeljövőben: egy pályázati programban készült három évvel ezelőtt a Dzsungel könyve helyi gyerekekkel. Illés Zsuzsa azt tervezi, fel-újítja a darabot. - Akkor adottak voltak a próbák a gyerekek tanrendjében. Az egész előadást nem állítottuk színpadra, a színjátszás a programban eszköz volt, az egymásra figyelést tanulták a gyerekek - idézte fel a rendező. - Megható volt, nagyon ügyesek voltak a gyerekek, és óriási siker lett a bemutató, de az is egyszeri alkalom volt, és nem készült róla felvétel - ezt pótolnák hamarosan.

Meg persze készül a jánosházi Hyppolit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!