Szombathely

2016.03.04. 19:21

Csúcson a gazdaság - A munkaerőhiány a legnagyobb probléma Vas megyében

Szombathely - A munkaerőhiány a legnagyobb probléma a megyében. A duális képzés lehet a megoldás, derült ki a pénteki gazdasági csúcson.

Budai Dávid

Országos gazdasági csúcstalálkozónak adott otthont a szombathelyi sportház pénteken. Az, hogy a gazdaság legfontosabb kérdéseiről folytatott kerekasztal-beszélgetésre éppen a vasi megyeszékhelyen került sor, nem véletlen. Tavaly december 3-án ugyanis Vas megye csapata nyerte a KKVHÁZ Megyék Versenyét, ahol a fináléban három-három percben kellett bemutatniuk régiójuk egy exporttermékét a versenyzőknek. A zsűri szavazatai alapján a legjobb Lengyel György prezentációja lett, aki a MAM-Hungária Kft. cumisüvegét „adta el" az érdeklődőknek. A cég integrált irányításirendszer- vezetője az egybegyűltek legnagyobb örömére a sportházban is bemutatta pár percben az első helyhez segítő cumisüveget.

Gulyás József, a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a konferencián nem előadások hangzanak majd el, a meghívott vendégek moderált vitát folytatnak a gazdaság legfontosabb kérdéseiről, a megye jövőjéről és lehetőségeiről. Vitaindítóként azt a kérdést tette fel a gazdasági élet összegyűlt képviselőinek, hogy véleményük szerint egy vállalkozás életében a finanszírozás megoldása, az adminisztrációs terhek, vagy pedig a szakképzett munkaerő hiánya okozza a legégetőbb problémát. A három lehetséges válaszból végül utóbbira szavaztak a legtöbben, így ez meg is határozta a csúcstalálkozó fő témáját. A több mint egy tucat vállalkozáson kívül a kerekasztalhoz meghívást kapott minden olyan kormányzati, önkormányzati és civil szervezet első embere, akik akarnak és tudnak is tenni a gazdasági élet fellendítésért. A hozzászólók kivétel nélkül megemlítették a megyében tapasztalható munkaerőhiányt.

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállatokban még rengeteg tartalék van. Fontos, hogy folyamatosan kommunikáljanak egymással, és Vas megye ebben is példát mutat. Hangsúlyozta, Magyarországon van szakképzett munkaerő, de nem mindig a megfelelő helyen, és bár a magyarok nem igazán mobilisak, ma már megfigyelhető, hogy elindult egyfajta vándorlás keletről nyugatra.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hozzászólásában kiemelte, egy megye sorsa attól függ, hogy milyen a gazdasága. Míg 2010-ben 4,3 milliárd volt Szombathely bevétele az iparűzési adókból, addig öt évvel később, már 7,5 milliárd. A polgármester hangsúlyozta, a megyében nem a munkanélküliség a probléma, hanem a szakképzett munkaerő hiánya. Ennek leküzdésére pedig már meg is tette a megye az első lépést az egyetemi szakképzés átalakításával, utalt a polgármester a már elindult gépészmérnökképzésre.

Dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, Szombathelyen mindössze kétszázalékos a munkanélküliség. Itt a probléma valóban csak a megfelelően szakképzett munkaerő hiánya – tette hozzá. Több nagyvállalat képviselői pedig elmondták, ők jelenleg képzetlen munkaerőt sem találnak. Már nem arról van szó, hogy nem nagyon tudnak válogatni a jelentkezőkben, hanem arról, hogy nincsen jelentkező. Az államtitkár elmondta, az ő tapasztalata is az, hogy míg három évvel ezelőtt a vállalkozások a finanszírozás kérdését látták a legsúlyosabbnak, addig ma már a képzett munkaerő hiányában és a bürokrácia által termelt adminisztrációs terhekben látják a legnagyobb problémát – hozzátette: utóbbi leküzdéséért a kormány jelenleg is sokat tesz.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kovács Vince szerint már ott tartunk, hogy a gazdasági termelés gátja lett az, hogy szinte nulla a munkanélküliség. Hangsúlyozta, míg Magyarországon az általános iskola elvégzése után a diákok mindössze húsz, addig Ausztriában hatvan százalékuk választja a szakképző iskolákat. Ezt a tendenciát kell megállítani. A konferencián elhangzott: olyan, mintha a szülők tragédiaként élnék meg a kétkezi munkát.

Dr. Németh István az egyetem rektorhelyettese is úgy fogalmazott, nem munkanélküli diplomásokat kell nevelni, hanem olyan diákokat, akik már az iskolapadból elkelnek, persze mindez nem lehetséges alap- és középfokú képzés nélkül.

Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta, a megyében a hetven százalékot is meghaladja a foglalkoztatottsági ráta, ám még mindig van hova fejlődni.

Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató-főszerkesztője elmondta, a Pannon Lapok Társasága az elmúlt években stratégiai partnere lett a gazdasági élet szereplőinek, ezért minden fórumon elősegíti a kommunikációt a gazdasági élet szereplői között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!