Életmód

2016.03.05. 11:44

Az árokparti patika mindenki előtt nyitva áll - merjük használni a gyógynövényeket!

A múlt héten a gyógynövényekkel való gyógyítással foglalkoztunk. A héten is folytatni fogom ezt a témát, Paracelsus útmutató szellemiségével átitatva.

Gyenes Csilla

Nagy tisztelője vagyok Paracelsusnak, közel áll hozzám a gyógyító hitvallása. Több mint 500 évvel ezelőtt élt, igazi reneszánsz gondolkodású polihisztor volt. Olyan tanokat vallott már akkoriban, amelyek napjainkban természetesnek hangzanak, de az ő korában eretnekséggel vádolták meg értük. Paracelsus „ Egy kitörő vulkán volt, ami sok mindent lerombolt és felborított, de újra életre is keltett és megtermékenyített.” Fontosnak tartotta, hogy ne csak a hivatalos orvosi könyvek alapján gyógyítsa az embereket, hanem a hosszú vándorútjai során megismert javasasszonyoktól, bábáktól, akár hóhéroktól, fürdőmesterektől is tanuljon. Csodás gyógyításainak híre gyorsan terjedt. Szenvedélyes egyénisége és tanításai miatt sok ellenséget szerzett. Azt tanította, hogy a betegségek kialakulásának legfőbb oka az, hogy az ember nem él összhangban a természeti törvényekkel, hogy a betegségeinkre nem feltétlenül úgy kell tekintenünk, mint valami ördögtől való rosszra, hanem úgy, mint egy tanítóra, fejlődésünk segítőjére. Gyógyultnak azt az embert tekintette, aki rátalált valódi belső önmagára, harmónia alakult ki a lelkében. Holisztikus, az egész embert néző szellemiségű orvos volt. Gyógyító ars poeticáját hűen kifejezi, ez a tőle származó idézet: „Az orvos nem ura, hanem csak szolgája a természetnek. Ezért úgy illik, hogy az orvoslás a természet akaratát kövesse.”

A nyírfa levele, a vízhajtó teakeverékek egyik fontos alkotórésze

Gyógyszereit mindig maga készítette. A gyógynövényekből nyert kvintesszenciákkal gyógyított. Pontosan tisztában volt azzal, hogy a gyógynövényekkel való gyógyítás legnagyobb értéke, hogy lassan, évezredeken keresztül, tapasztalati úton alakult ki. A tőle származó idézetek közül számomra az egyik legmegnyugtatóbb így hangzik: „Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.” Mindannyian szeretnénk egészségben élni, elkerülni a betegségeket, de a legtöbb ember csak akkor vált az életmódján, amikor már baj van. Pedig az igazán hatékony életmód-változtatás lassú, szelíd és következetes folyamat. Jó lenne, ha mindenkinek természetessé válna, hogy helyesen adagolt, hétről hétre megismételt teakúrák segítségével előzze meg a betegségeket. Ne csak baj esetén forduljunk a gyógynövényekhez, használjuk őket megelőzéshez, frissítő üdítőitalként is! Készítsünk magunknak márciusi reggeleken több gyógynövény keverékéből összeállított egészségvédő teát! A másfél liter teát szép lassan, a nap folyamán kortyolgassuk el! Próbáljuk ki ezt a tavaszi teakeveréket: kakukkfű, apróbojtorján, borsmenta, lándzsás útifű, orbáncfű, szederlevél. Egészségünkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!