Balatonfüred

2016.03.06. 11:28

Az anyanyelvvel együtt tanulni a zenét - Ötven éve rendezik Füreden a Kodály-emlékhangversenyt

Balatonfüred - A Kodály-emlékhangversenyt minden év március első hetében rendezik meg, immáron ötven éve. Az általában telt házas eseményt a patinás Anna Grand Hotel dísztermében tartják.

Kekk Sára

Az ünnepi műsor kezdetén Balázs Árpád zeneszerző, Balatonfüred díszpolgára köszöntötte a jelenlévőket, és felvezette Berzsenyi Dániel Él a nemzet című művéből készült darabjának ősbemutatóját. Miután minden kórus közreműködésével felhangzott a darab, nem maradhatott kétség a közönségben afelől, hogy Balázs Árpád a lehető legméltóbb módon emlékezett meg e jeles évfordulóról.

A hangverseny résztvevőit ezután Bóka István, Balatonfüred város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, a hagyomány gyökere 1967-ig tekint vissza. Mint kiemelte, ez a rendezvény a bizonyíték arra, miért érdemes egy kezdeményezés mögé állni, támogatni azt.

– Kodály Zoltán legnagyobb célkitűzése az volt, hogy a fiatalok a zene nyelvét az anyanyelvükkel együtt sajátítsák el, és hogy a zene ugyanolyan szerepet töltsön be életükben, mint a beszéd vagy az olvasás. Bár eddig még mindig nem jutottunk el, de itt a balatonfüredi kóruséneklés hagyományait elnézve azt gondolom, talán jó úton járunk – mondta a polgármester.

Bóka István után Tillai Aurél professor emeritus, érdemes művész ünnepi beszéde következett, amelyben a karnagy kitért személyes emlékeire is, többek között első Balatonfüredi látogatására, amely akkor a Bem iskolába vezetett először. Mint mondta, akkor még megilletődött fiatalemberként találkozott az iskola akkori igazgatójával, Farkas Edittel.

– Azokban a sötét és egyben szürke időkben jelentős és merész vállalás volt az igazgató asszony részéről, hogy becsületes magyar íróknak és művészeknek találkozási lehetőséget és helyet biztosított a Kodály-ünnepek keretein belül – emlékezett vissza Tillai Aurél. Ezeken a rendezvényeken Kodály Zoltán műveiből válogatott hangversennyel várták az érdeklődőket, hiszen a zeneszerző neve már akkor is sarkcsillagként ragyogott a nemzet egén.

Ezt a hagyományt a mai napig őrzi a város, így március elején az általános iskolák kórusai, a Lóczy Lajos Gimnázium Vegyeskara, valamint Balatonfüred Város Vegyeskara is fellép az emlékhangversenyen. Idén a jeles évforduló alkalmából a régi kórustagok is színpadra álltak, így a Bem-emlékkórus is helyet kapott a fellépők sorában. Az énekkarok műsoraikat főként Kodály Zoltán műveiből állították össze, bár a programjaikat színesítették külföldi és hazai zeneszerzők műveivel is.

Keretes: 1967-ben a Bem József Általános Iskola egy tavaszi hangversenyre készült, melyre Kodály Zoltánt hívták meg díszvendégnek. Nagy izgalommal várták jövetelét, helyette azonban gyásztávirat érkezett. A hír megdöbbentette a város közönségét, a hangversenyt azonban megtartották. A város vezetősége akkor elhatározta, hogy ezentúl március első hetében Kodály-emlékhangversenyt rendeznek a mester tiszteletére, amelyet 50 éve minden tavasszal megrendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!