Kultúra

2016.03.06. 10:35

Láttatni a zenét - Géczy Olga kiállítása Balatonfüreden

Balatonfüred - Géczy Olga karmester, festőművész kiállítása nyílt meg péntek este az Anna Grand Hotelben, az 50. Kodály Emlékhangverseny előestéjén. A különleges tárlat képeinek legfőbb ihletője Kodály Zoltán muzsikája volt.

Kekk Sára

Aki belépett a hotel dísztermének folyosójára, felejthetetlen, életörömet sugárzó, közepesen nagy méretű, színpompás festményeket csodálhatott meg, amelyek között egy kedves mosolyú hölgy fogadta a gratulációkat. Géczy Olga, a képek alkotója, aki bájosan és közvetlenül fogadja a tárlatra érkezőket, egy hölgy, aki évtizedeken át tartó dirigensi pályát követően, túl az ötvenen nyúlt először ecsethez.

Hári Lenke alpolgármester nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, a karmesterként végzett és 60 éves koráig dirigáló Géczy Olga amerikai építészmérnök férje ösztönzésére fordult a festészet felé. Mivel a képzőművészetet is a legmagasabb fokon kívánta művelni, ezért elvégezte egy kaliforniai college képzőművészeti szakát. Egyéni tárlata volt többek között Párizsban, Cannes-ban, Rómában, Zürichben, Kalifornia több városában és Budapesten. Balatonfüreden most először láthatók zenei ihletésű, főleg Kodály munkássága által ihletett képei. Ahogy az alpolgármester is kiemelte, ha végigtekintünk a kiállított képeken, azt érezzük, hogy a festményekből árad a zene. – Egy speciális, jellegzetes magyar zenét hallunk. Kodály zenéjét – mondta Hári Lenke.

A művésznő elkötelezettsége nem véletlen, hiszen a jeles karmester, Andor Ilona tanítványaként 15 éves korában már Kodály-művet vezényelt a tanár úr jelenlétében. Hitvallása, hogy a zene és a képzőművészet lényege ugyanúgy megjeleníteni olyan szellemi értékeket, amelyek az ember legbelsőbb lényéből fakadnak, amelyek az embert boldoggá teszik.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola két tanulója, Egyed Katalin és Pálffy Máté, valamint felkészítő tanáruk, Szűcsné Sallai Margit. Előadásukban számos Kodály Zoltán- és Bartók Béla-zeneművet hallgathattak meg a kiállítás vendégei és közönsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!