Kultúra

2016.03.06. 12:44

Több mint száz produkció és 250 fellépő a kőszegi művészeti szemlén

Kőszeg - A Jurisics-vár lovagtermének színpadán négy napig a diákoké volt a főszerep: idén több mint száz produkciót és 250 fellépőt ítélt meg a zsűri.

Simán Klára

- A művészeti szemle több mint fél évszázados, és mára olyan népszerűség övezi ezt a többnapos megmérettetést, hogy nemrég kvótarendszert vezettünk be – mondta el Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. Ez mindössze annyit jelent, hogy a lovagtermi vetélkedő már a döntő volt, az iskolák ugyanis saját, belső versenyt szerveztek, ennek győztesei kerültek a színpadra. Meg kellett határozni, melyik iskolából hányan jöhettek. Nevezni az iskolánként megadott keretszámokon belül lehetett, ének, néptánc, vers és próza, hangszeres zene, modern tánc és egyéb kategóriákban – ezt jelenti a kvótarendszer.

A kőszegi és városkörnyéki diákok közül a művészeti szemle első napján az alsósok, a másodikon a felsősök, a harmadikon a középiskolások vettek részt. Pénteken a táncé volt a színpad, minden korosztályból láttunk ügyes fiatalokat a legváltozatosabb stílusban fellépni.

- A művészeti szemle elsődleges célja a tehetségek felfedezése, a figyelem felhívása kulturális értékeinkre és a tehetséggondozás. Természetesen nem valószínű, hogy a nevezettek mindegyike előadóművész lesz, de a biztos önkifejezés, a magabiztos fellépés az élet más területein is kamatoztatható. Az iskolán kívüli nevelés részét képező foglalkozásokon a gyerekek önfegyelmet is tanulhatnak, a felkészülés segíti koncentrációs képességüket. Szándékaink szerint a kultúrát értékként elfogadó felnőtteket nevelhetünk a szereplőkből, akik később is életük kiteljesedését láthatják a kultúra és a művészetek által – hangsúlyozta Pócza Zoltán, aki elárulta, hogy annak idején ő maga is részt vett ezen a megmérettetésen, még kisdiákként. Nem győzött, és szerinte ez azért fontos, mert így hitelesen állíthatja, hogy a versenyzésre való felkészülés jól kamatoztatható tudást adhat a gyerekeknek.

A szakmai zsűri tagja volt Nagyné Erőss Rozália, a Bolyai gimnázium magyar szakos tanára, színházi szaknevelő, Fasching Zsuzsa, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékének főiskolai adjunktusa, Németh Endréné énektanár, énekkönyvszerző, szakfelügyelő, Merklin Ferenc, a Kanizsai Dorottya Gimnázium magyar szakos tanára, a Szombathelyi TV műsorvezetője. A táncban a megítélést segítette még Horváth Győző, az Ungaresca Néptáncegyüttes vezetője és Bódis Nagy Katinka táncművész, koreográfus.

A szemlét Huber László, Kőszeg polgármestere nyitotta meg, a programot az NKA Közművelődési Kollégiuma támogatta.

A művészeti szemlét  március 15-én a legjobb produkciókból összeállított ünnepi gálaműsor zárja Kőszegen.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!