Kultúra

2016.03.07. 13:29

A 2. Magyar Filmhét gáláján 18 kategóriában adtak át elismerést

Átadták a 2. Magyar Filmhét elismeréseit. A Liza, a rókatündér című alkotás lett a el a legjobb nagyjátékfilm. Különdíjat kapott az Oscar-díjas Saul fia.

MTI

A 2. Magyar Filmhét gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat, összesen 18 kategóriában. A 8 évig készült Liza, a rókatündért 15 kategóriában jelölték és végül 7 díjat nyert el a film: a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át. A Liza alkotói kapták a legjobb látványért, zenéért, vágásért, valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek járó Magyar Filmdíjat.

A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet - legjobb férfi mellékszereplő, legjobb tévéjáték, operatőr és forgatókönyvíró - váltott díjra. Az egykori kurtizán, Mágnás Elza életének utolsó napjait bemutató filmet Szász Attila rendezte..

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplőnek Csákányi Esztert találták az Utóéletben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda, a Félvilág című filmben játszott szerepéért.

A legkiválóbb ismeretterjesztő filmnek a Vad Kunság - A Puszta rejtett élete című filmet, Mosonyi Szabolcs rendezését választották. A kisjátékfilmek közül Kovács István Betonzaj című munkáját ismerték el. A legjobb animációs filmnek járó Magyar Filmdíjat Gauder Áron rendezése, a Kojot és a szikla című alkotás kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában a Drifter, Hörcher Gábor rendezése nyert. Az operatőrök közül a Félvilágot fényképező Nagy Andrást díjazták. A legjobb forgatókönyvíró díját Köbli Norbertnek ítélték oda a Félvilág című tévéjátékfilmért. A legjobb vágónak járó elismerést Czakó Judit a Liza, a rókatündér című nagyjátékfilmért nyerte el.

Balsai Móni lett a női győztes

A versenyben a Saul fia, Nemes Jeles László nemrégiben Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult, de a szervezők különdíjjal jutalmazták. Nemes Jeles László megköszönte a stáb munkáját, és arról beszélt, hogy amikor 2003-ban visszaköltözött Párizsból, mennyire fontos volt számára az az itteni filmes világ, amely befogadta és a stúdió, ahol első kisfilmjeit készítette.

(A Magyar Filmdíjak kategória győzteseiről a Magyar Filmakadémia tagjai döntöttek tikos szavazással.)



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!