Kosárlabda

2016.03.07. 14:44

Farkas Sándor adja az irányt a fehérvári akadémián

Székesfehérvár - Szeptemberben tért vissza a Dávid Kornél Akadémiához az egykori, albás sikeredző, a háromszoros bajnok Farkas Sándor.

Horog László

Az 59 éves szakember az ezredfordulón háromszor bajnoki aranyra, kétszer kupagyőzelemre vezette az Albacomp férfi csapatát, majd női vonalon vállalt munkát. Ősz óta DKKA szakmai vezetőjeként határozza meg a férfi és a női szakág irányelveit.

- A nyáron, az Alba Regia SC újonnan megválasztott elnöke, Balássi Imre keresett meg, hogy vállaljam el az utánpótlás felügyeletét a férfi és a női szakágban. Akkor még a szövetség jelentette a főállásomat, a női utánpótlás szakmai igazgatójaként dolgoztam. Így a fehérvári munkám megbízási szerződéssel zajlott, az elnök úr kérésére helyzetelemzést készítettem, hol is tart a férfi és a női szakág. Ez nekem is komoly kihívás volt, ugyanis az utóbbi tíz évben csak női vonalon dolgoztam, az elmúlt fél évben a fiúknál is tájékozódtam, teljes képem van a hazai kosárlabdáról, az utánpótlás nevelésről különösen. Elkészítettem ezt a beszámolót, aminek reményeim szerint az elkövetkező hónapokban hasznát veszik, amikor is sor kerül a fehérvári utánpótlás rendszerének átalakítására. A nyáron a TLI-Alba Fehérvár és a DKKA közötti együttműködés újratárgyalására kerül sor, de a részletek nem ismertek.

Farkas Sándor a férfi és női vonalon is tájékozódott, teljes képet kapott a honi kosaras utánpótlásról

A szakember elmondta, az utóbbi hónapokban összehasonlította a fehérvári műhelyt a nagy akadémiákkal, így a Vasassal, a Rátgéberrel, arra a következtetésre jutott, hogy a DKKA semmiben sincs lemaradva, sőt, a létszám tekintetében túl is szárnyalja a riválisokat, több mint 600 gyerekkel foglalkozik.

- Az egész utánpótlás nevelés legfontosabb célja, hogy a felnőtt, férfi együttes számára játékosokat neveljünk. Ezért beindítottunk egy programot, kilenc fiúval, akiket elsősorban a magasságuk alapján választottunk ki, 13-15 éves korosztályban. Négyhavonta visszük speciális mérésekre, hogy objektív képet kapjunk az adottságaikról, képességeikről.

Farkas Sándor elmondta, élvezi az utánpótlásnál folyó munkát. 1980-ban, Zalaegerszegen is gyerekekkel, fiúkkal kezdte, fiatal pedagógusként. A nulláról indult az építkezés. Az első aranyérmet hat évvel később szerezték mini korosztályban, a csapat játékosai 12 évesek voltak. 1990-ben felnőtt bajnoki címet nyert velük, a ZTE a csúcsra ért.

- Gáll Tamás, Bencze Tamás, Völgyi Péter fémjelezte azt a garnitúrát, akadt közöttük szövetségi kapitány, ma mindhárman az A-csoportban edzősködnek. Én is dolgoztam két évet női kapitányként a közelmúltban. Nagyon vártam a 2015-ös, hazai Eb-szereplést, edzői pályafutásom csúcsa lehetett volna, ám ezt a lehetőséget már nem kaptam meg. Bánt, hogy nem vezethettem a csapatot. Ezért is örülök a fehérvári munkának, az utánpótlás irányítását komoly kihívásként értékelem. Az új feladatom visszahozta az életkedvemet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!