Otthon

2016.03.07. 16:00

Nagy lakberendezési divat a deszkatábla: így csinálhatod meg ingyen!

Az idei szezon nagy divatja lett a lakberendezési üzletekben a rusztikus kinézetű deszkatábla idézettel, amelyet nem kevés pénzért árulnak. A jó hír, hogy magunk is elkészíthetjük szinte ingyen.

Csulák Dóra

Közeledik a húsvét, az idő is melegszik, így egyre több lehetőség kínálkozik arra, hogy a kertben vagy a fűtetlen műhelyben barkácsoljunk. Aki szívesen kedveskedik párjának vagy rokonainak saját kézzel készített ajándékkal, húsvétig el is készülhet egy ötletes és mostanság nagyon divatos deszkatáblával, amely egyetlen fillérbe sem kerül, ha van a ház körül hulladék deszka és némi maradék, színes lazúrfesték.

Hozzávalók:

- 4 db egyenként 40 cm hosszúra vágott fenyődeszka (A legjobb, ha találunk a ház körül néhány maradék, régi, de jó állapotban lévő deszkát. Így ezt elég egy kicsit letisztítani, enyhén átcsiszolni, portalanítani és színtelen fakonzerválóval átkenni.)

- 2 db kb. 40 cm hosszú léc

- csiszolópapír

- fűrész

- ecset, vagy kis henger

- fakonzerváló alapozó (csak kültéri felhasználás esetén)

- 2-3 féle színes zománcfesték

- Az idézethez: kontúrfesték vagy vékony ecset, esetleg alkoholos filc

Így készül:

1. A deszkát vágjuk az általunk kitalált méretre, az éleit és a felületét csiszoljuk át, nem kell túlságosan finomra, hiszen nem bútor lesz.

2. Amennyiben a tábla a kertbe kerül, kenjük át fakonzerváló alapozóval a fát. Az antik hatás elérése érdekében először mázoljuk át egy sötétebb árnyalatú zománcfestékkel (jelen esetben kékkel) a négy deszkadarabot, majd várjuk meg a teljes száradást.

3. Második rétegként következhet egy világos árnyalat, ám ezt a réteget nem kell gondosan felvinni a fára, a széleknél elég „hanyag" munkát végezni. Miután a második réteg is megszáradt, vegyük elő a csiszolópapírt, majd csiszolgassuk kicsit vissza a széleknél úgy, hogy a sötét réteg itt-ott előtűnjön.

4. Ezután állítsuk össze a táblát: a deszkákat csúsztassuk el egymástól néhány centire, majd két méretre vágott lécet szögeljünk fel a tábla hátuljára. Ezzel fogatjuk össze a deszkákat.

5. Válasszunk ki egy számunkra kedves idézetet, majd azt ceruzával rajzoljuk elő a táblán. Ha profi hatást szeretnénk elérni, nyomtassunk ki számítógépről egy szép betűtípust felnagyítva, majd ezt indigóval aprólékosan másoljuk át a felületre. Végül türelmesen fessük fel a szöveget a táblára. Akinek jó a kézügyessége használhat hobbiboltban kapható akril kontúrfestéket, vagy vékony ecsetet, de egy vastag alkoholos filc is megteszi.

Mielőtt a szöveg felfestését élesben elkezdenénk, érdemes néhány percet egy papíron vagy egy másik deszkán gyakorolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!