Sport

2016.03.07. 15:30

Meddig tarthat a kosárcsapat tündöklése?

A szombati nap során a ZTE KK ismét győzelmet aratott, ezúttal a Kecskemét gárdája felett. A legutóbbi tíz meccséből kilencet megnyerő, köztük a nagy rivális, Körmend csapata felett is győzelmet arató zalai kosarasok minden várakozást felülmúlnak eddigi teljesítményükkel.

Mikó-Baráth György

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a szurkolók erről a remek sorozatról. Bálizs Zsuzsa, Bein Balázs és Budai Tibor ZTE kosárfanokat kérdeztünk először arról, mit gondolnak, mi lehet a sikerszéria titka.

Mindhárom riportalanyunk egyetértett abban, hogy két kulcsa lehet a sikeres szezonnak. A jó igazolások és a kiváló szakmai stáb. Bein Balázs véleménye az edzői teamről a következő volt: „Sikerült egy helyi kötődésű edzőt és vele együtt egy ugyanilyen lokálpatrióta szakmai teamet is a csapat köré építeni. Ez nagyon fontos volt! Arról nem is beszélve, hogy a játékosok közül többen dolgoztak már együtt Bencze Tamással és az, hogy ide igazoltak, azt bizonyítja, hogy elfogadták a módszerét és szívesen vágtak bele együtt ebbe az újabb feladatba. Nagyon jó a csapat-kémia, mindenki beállt a sorba, elfogadja a rá osztott szerepet és együtt/egymásért küzd a sikerért.” Az igazolások sikerességével az egyébként tudósítóként is tevékenykedő Bálizs Zsuzsa is egyetért. „Bencze Tamás olyan játékosokat igazolt, akik már bizonyítottak a magyar bajnokságban és igazi csapatemberek. A vezér Djordje Pantelics, aki a pályán és az öltözőben is a “főnök” és a védelem oszlopa. A két amerikai "kisember" nagy szabadságot kap a pályán és nem csak a pontszerzésben jeleskednek, hanem osztogatják a gólpasszokat is. A magyar mag pedig intelligens játékosokból áll, akik pontosan tudják, mi a feladatuk a játékrendszerben és azt végre is hajtják.”

Budai Tibor középen, egy győztes meccs után Fotó: Bálizs Zsuzsa

Minden szimpatizáns álma, hogy minden sikert a helyszínen szurkolva éljen át. Különösen egymásra talált most a csapat és tábora, ezt Budai Tibor is így gondolja, s egy érdekes „tippet is adott” a vezetőség számára. „Szüksége van a városnak az összetartozás és a siker érzésére. Rendkívül fontos, hogy a csapat is nagyon szimpatikus. A pihenőre lecserélt játékosok pacsiznak az első sorban ülő gyerekekkel, a csapat a meccsek után hosszan ünnepel a közönséggel, türelmesen tűrik a századik szelfit is. Most a meccs egy nagy közösségi élmény. Az 1980-as években a Seattle Seahawks elnöke visszavonultatta a 12-es mezszámot, amit zászlóként húznak fel minden meccs elején megtisztelve ezzel a kitartó közönséget. Nem is rossz ötlet.” Különösen extra élmény a rivális csapat felett idegenben aratott győzelem. Ezt most kb. 250 ZTE szurkoló, köztük Bálizs Zsuzsa is átélhette Körmenden. „Óriási élményt jelentett az örök rivális Körmend szerdai legyőzése is, pláne idegenben, bár a fiúkat elkísérő 250 szurkoló szinte hazai pályát teremtett. Vendégként egészen más a szurkolás, a hangulat; aki még nem kísérte el a csapatot Egerszegen kívülre, csak ajánlani tudom, nem bánja meg!”

Ahogy a mondás is tartja, ne igyál előre a medve bőrére, de ilyen sikerek láttán akarva-akaratlanul is megfordul a fejekben a bajnoki cím gondolata. „Ez egy érdekes kérdés, pláne annak fényében, hogy az utóbbi években kiestünk, kiesés ellen küzdöttünk és az volt a siker, amikor bent maradtunk... Úgy vélem, hogy evés közben jött meg az étvágy és nem lenne igazi szurkoló, aki beérné a bajnoki címnél kevesebbel! De nem lennék akkor sem elégedetlen, ha bármilyen más színű érmet akasztanának a bajnokság végén a fiúk nyakába! Abban azonban szinte biztos vagyok, ha elkerülnek minket a sérülések, ezt a csapatot a jelenlegi mezőnyben senki nem tudja háromszor legyőzni, ergo bajnokok leszünk!” Bein Balázs véleményével szinte megegyezett Bálizs Zsuzsáé is. „Hosszú még a szezon, majdnem a fele még hátra van, de ilyen álomszerű kezdés után megjön az ember étvágya Bár reálisan 3-4 csapat is erősebb keretű és főként magasabb költségvetésű nálunk, ami pedig a profi sportban rengeteget számít; a Zalakerámia ZTE KK a legegységesebb csapat jelenleg az élvonalban. Titkon remélem, hogy egy éremért játszhatunk majd június elején, csodálatos lenne”

Erősebb keretek ide, nagyobb költségvetések oda, a Zalaegerszegen kialakult kosárlabdaláz jól mutatja, hogy több ezren vélekednek még beszélgetőtársainkhoz hasonlóan, azaz, titkon mindenki reméli, hogy ez a jó forma nyárig is kitart. S, ha sikerül egy város énekelheti együtt a csapattal a „ha felveszed” című szurkoló rigmust!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!