Fashion kills, azaz a divat öl! És itt most nem feltétlen a szupersovány modellekre gondolunk, akikre oly sokan akarnak hasonlítani. Talán meglepő, de ha pechünk van, akár életünkbe is kerülhet egy-egy divatosabb darab viselése. Összegyűjtöttünk egy pár, néha már a városi legendákra is hajazó történetet. Vigyázzon a Crocs papucsaival és a piercinggel is!

Ugg: szőrös és halálos

Felsorolásunkat kezdjük a legtragikusabb kimenetelű történettel. Egy húszas éveiben járó nő pár hete életét vesztette, miután UGG márkájú csizmája egy vasúti átjárónál beakadt, és az éppen arra haladó gyorsvonat elgázolta – adta hírül a FemaleFirst. Két férfi ugyan megpróbálta kiszabadítani a fogságba esett lányt, de nem jártak szerencsével. A National Express East Anglia vasúti társaság 6.38-as, Londonból az essexi Clacton-on-Sea felé tartó vonata ugyanis áthajtott rajta. „A két férfi nagyon bátor volt. Hálát adunk Istennek, amiért nem két, esetleg három ember halálát okozta ez a baleset” – nyilatkozta a Sunnak Terry Pearce nyomozó.

Crocs: ronda és veszélyes

Egy amerikai család 2 milliárd forintnak megfelelő összegre perelte be a bizarr lábbeli gyártóját, mivel gyermekük lába többször is megsérült, miközben Crocs-ot viselt, egyszer például egy mozgólépcsőbe is beakadt vele. Pár hónappal ezelőtt Japánban is felhívták az emberek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőbbek, ha éppen Crocs termékkel büntetik magukat. A szigetországban pár hét leforgása alatt egy fogyasztóvédelmi szervezet összesen negyven balesetet hozott összefüggésbe a világ legrondább cipőjével. Az áldozatok többsége kisgyermek volt. "Cipőink népszerűsége rávilágít egy fontos problémára, ez pedig nem más, mint a mozgólépcsők biztonsága" - próbálta áthárítani a felelősséget a cég.

Villámhárító ékszer

Becky Nyang 2003-ban kis híján koporsóban tért haza egy korfui nyaralásról. Egy villám ugyanis belecsapott a nyelvében található ékszerbe, miközben barátjával sétálgatott. A furcsa baleset után ideiglenesen megvakult, három napig nem volt képes beszélni, lábát, arcát és száját pedig hólyagok borították – olvasható a BBC oldalán. „Tíz percig rázkódott a testem. Igaz, fájdalmat csak jóval később éreztem. Tudom, nagyon kicsin múlott, hogy nem haltam meg” – emlékezett vissza a lány. Az egyik tematikus csatorna legendavadászai utánajártak annak, hogy a testékszerek valóban vonzzák-e közvetlenül a villámokat. A Mtyhbusters című sorozat két szakértője, Adam Savage és Jaime Hyneman saját kísérletek alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy hagyományos piercingnél jóval nagyobb fémdarab képes erre csak. Bár ékszerekkel teletűzdelt műfejbe többször csapott bele az általuk generált műmennykő.

A méret a lényeg

Bár az óriási kézitáskák – mint például a különböző színű és fazonú Birkin modellek - még mindig nagyon divatosak a celebek és általában a hölgyek körében, nagy árat kell fizetniük azoknak, akik a méretes kiegészítőkre esküsznek. Nem a táskák jelentik a problémát, hanem az a sok apróság, amit belepakolunk. Egy brit csontkovács, Garry Trainer szerint ugyanis, ha csak egyik vállunkat terheljük, akkor az egyik oldalon az izmok összenyomódnak, a másik oldalon pedig megnyúlnak, ennek következtében pedig garantált a kellemetlen hátfájás. „Az a legideálisabb, ha a súly a két vállon oszlik el, és minél közelebb helyezkedik el a testhez” – tette hozzá a szakértő. A mai nők egyes felmérések szerint egyébként kétszer annyi súlyt cipelnek magukkal, mint édesanyáik - írja a Daily Mail.

Gyilkos magas sarkú cipő

Nem csak a nagy táska, hanem a magas sarok is veszélyes lehet viselője számára. Az egyik walesi kórház orvosa tapasztalatai szerint nincs veszélyesebb lábbeli a magas sarkú szandálnál. Dr. Rupert Evans a BBC egyik munkatársának elmondta, tavasszal és nyáron megnő azoknak a női betegeknek a száma, akik egy-egy divatos topán miatt sérülnek meg, például kificamodik a bokájuk vagy eltörik valamelyik csontjuk. Persze a doktor úr azt sem zárja ki, hogy ennek köze lehet a forróságban elfogyasztott alkoholhoz is. És ez nem minden, az ortopédusok szerint ha valaki folyton magas sarkú cipőt hord, eldeformálódhat a lábfej, a térd és a csípő és izületei, valamint a gerinc alsó része túlzott terhelésnek van kitéve.

Fullasztó fehérnemű

Egy angol hölggyel, bizonyos Kim Walkerrel egy alakformáló alsó végzett kis híján. Pár perccel azután ugyanis, hogy az ápolónő felvette az új bugyit, kiütések jelentek meg a testén. Hiába vett be azonnal allergia elleni antihisztamin tablettákat, rövid időn belül teste 80%-án jelentkeztek a tünetek, majd fulladni kezdett. A Sun információi szerint életét csak annak köszönheti, hogy még időben beadták az adrenalin injekciót. Walker a veszélyes Meryl Skinlife fehérneműt négy fontért (közel 1273 forintért) vette egy Primark üzletben. A vállalat természetesen megígérte, hogy kivizsgálják, vajon valóban a különleges nedvszívó és a baktériumok elszaporodását meggátló anyagból készült termék okozta-e a problémát.

Fűző: elmúlt a veszély

A fűzőt azért hordták egészen az 1900-es évek elejéig, hogy igazi homokóra alakot kölcsönözzön viselőinek. A hölgyek és az urak azonban a szó szoros értelmében megszenvedtek a szépségért. Először is lecsökkent a tüdőkapacitás, a fűzőt viselők csak tüdejük legfelső részét tudták megtölteni levegővel, és az alsóbb részeken felhalmozódó nyálka miatt folyamatosan köhögtek – olvasható a lovetoknow.com oldalon. Másrészt számos belső szerv – mint például a máj, a gyomor, a belek, a húgyhólyag – összenyomódott, így nők tucatjai képtelenek voltak kihordani magzatukat, vagy ők hunytak el, vagy a gyermek, ha a baba mégis megmaradt, fejlődési rendellenségekkel jött világra. Sőt, gyakran elsatnyultak a hát izmai, így egyesek fűző nélkül a legegyszerűbb feladatokat sem tudták elvégezni. Az alakformáló eszköz mai változatai szerencsére sokkal kényelmesebbek, mint elődeik, így nem kell komolyabb károsodásoktól tartani.