Kultúra

2016.03.08. 15:19

A Székely Szabadság Napja: március 10.!

Dunaújváros – Városunkban először emlékeznek meg nyilvánosan a Székely Szabadság Napjáról, március 10-ről.

Pekarek János

A Székely Szabadság Napja alkalmából ökumenikus, nyilvános és közös imát mondanak március 10-én 18 órakor a Dózsa mozi előtti téren a történelmi egyházak papjai, hívei – és mindenki, aki fontosnak érzi ezt a napot. A rendezvényről kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az evangélikus templomban. Nálunk a Magyar Szövetség a szervező.

Stermeczki András evangélikus lelkész és Horog László

Az ökumenikus imanap, bár a székelység érdekében először rendezik meg Dunaújvárosban, mégsem teljesen gyökértelen nálunk. Néhány évvel ezelőtt civil kezdeményezésre ugyancsak a Dózsa mozi előtti téren rendeztek ilyet: akkor a vasműben dolgozókért, a cég megmaradásáért imádkoztak az egybegyűltek.

A Székely Szabadság Napját az 1853-ban, a Marosvásárhely melletti Postaréten kivégzett szabadságharcos mártírok emlékére rendezik meg: a székelyföldi városban már harmadszor. Annak ellenére is, hogy a román hatóságok nagy szorgalommal igyekeznek okot találni a betiltására. Eddig sikertelenül, mondta el a szervező Magyar Szövetség képviselője, Horog László.

Hozzátette: a Dózsa mozi előtti közös imát, amelyet Kaiser Gitta festőművész javaslatára szerveznek, nem követik politikai beszédek. Egyedül Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szólal fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!