Sárvár

2016.03.08. 19:51

Interaktív fénytorony és jégpálya - A sárvári önkormányzat elfogadta a gyógyhelyfejlesztési stratégiát

Sárvár - Interaktív fénytorony, új tavak és jégpálya építése is szerepel az önkormányzat most elfogadott gyógyhelyfejlesztési stratégiájában. A következő három évben egymilliárd forint értékű beruházás megvalósítását tervezi a város a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztésére kiírt, EU-s pénzügyi forrásokat felhasználó pályázat keretéből.

Pajor András

A program során 750 millió forintot fordítanak attrakciófejlesztésre, az aktív szabadidő-eltöltési lehetőségek bővítésével a középpontban, a fennmaradó részt a még vonzóbb városkép kialakítására költik. A gyógyhelyfejlesztés célja a gyógyfürdő nemzetközileg is versenyképes környezetének fejlesztése, önálló arculatának és kínálatának megteremtése.

Harminc év után Sárvár volt az első település, amely képes volt megfelelni a gyógyhellyé nyilvánítás rendkívül szigorú feltételeinek. A 2012-ben történt gyógyhelyminősítés tette lehetővé, hogy a város pályázhasson az Új Széchenyi Terv keretében kiírt speciális támogatási lehetőség igénybevételéhez. A pályázat benyújtásának az alapfeltétele Sárvár gyógyhelyfejlesztési stratégiájának az elkészítése volt. A stratégia kidolgozásának lényege, hogy összehangoltan valósuljanak meg a fejlesztések, és az egymásra épülő elemeket a város hatékonyan tudja felhasználni. Az egész évben elérhető turisztikai szolgáltatásbővítésekkel a városban eltöltött évi átlagos 470 ezres vendégéjszaka számot akarja az önkormányzat 10-12 százalékkal növelni. Az évente jelenleg hazánkba látogató 600 ezer cseh vendégből csaknem 100 ezret Sárvár fogad. Ugyanakkor az egyre több cseh vendéggel szinte azonos arányban csökken az Ausztriából érkezők száma. A két ország turistáinak az átlagos tartózkodási ideje is hasonló, két-három éjszakát maradnak a városban. A német vendégek viszont akár egy hetet is eltöltenek Sárvár szálláshelyein. A fejlesztések egyik leglátványosabb része lesz a 60 millió forintból megvalósuló interaktív fénytorony. Az új kéthektáros tóbővítés mellé építik az attraktív, vizuális élményeket nyújtó fénytornyot, amelyről látványos lézeres előadások is vetíthetők. Az újonnan kialakítandó víz- és zöldfelületek, valamint parkolók megközelítése miatt új közlekedési út is készül. Az új rekreációs területen sor kerül a Gyöngyös patak hídjának felújítására, utcabútorok kihelyezésére, fásításra és cserjeültetésre, valamint öntözőrendszer telepítésére. A tervekben szerepel gyermekjátszópark, esőbeállók, tűzrakóhelyek, stégek és út menti díszkivilágítás létesítése.

A téli időszakban eddig a befagyott tó szolgálta ki a korcsolyázókat, a fejlesztések közt most egy új, négy évszakos jégpálya megépítése is helyet kapott, mintegy 40 millió forintos költséggel. A gyógyfürdő kínálatának szélesítése érdekében felmerült az ásványvíz-palackozás ötlete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!