Életmód

2016.03.09. 18:35

Kati válaszol - Suba a subához?

"Kedves Kati! Biztosan ismeri azt a régi mondást, hogy „suba a subához, guba a gubához”.

"Nos, ez nekem most gyakran az eszembe jut. Két, egymástól eltérő anyagi helyzetű család került össze a fiatalok révén. A nászomék jobban el vannak eleresztve anyagilag: amíg náluk bélszín a családi vacsora, én a csirkével ügyeskedem. Igen nagy a különbség az ajándékozásoknál is. Engem ez nagyon zavar, már azon gondolkodtam, hogy a közös összejövetelek helyett inkább berendezkedünk a távolságtartásra. Kati szerint mi lenne a megoldás?"

Kedves Olvasónk! Szokásom szerint nem kertelek. Úgy érzem, hogy az új helyzetben nem találja önbecsülésének belső utánpótlását, emiatt az anyagi helyzetük különbségét olyan akadálynak gondolja, amely zavarja a mélyebb családi kapcsolat kialakításában. Mégis arra kérem, hogy próbálja egy másik oldalról szemlélni a helyzetet.

Vannak a fiataljaik, akik összekötötték az életüket, mert szeretik egymást, családot alapítottak, gyermekeik vannak. És vannak önök, akik mindennek csendes örömmel lehetnek szemtanúi a mindennapokban és a közös családi összejöveteleken. Gondolja át, ebben a közös örömben valóban üröm az anyagi helyzet különbsége? Személyes tapasztalatom bőven van e téren, és biztosan állítom, hogy sem a gyermekeinek, sem az unokáinak nem gond az asztalra került étel, sem a csomagban rejlő ajándék pénzben kifejezhető értéke. Minden, amit adunk, csak a szeretetcsomagolástól válik valódi ajándékká. Ilyenfajta „csomagolóanyagból” biztosan nincs önöknél sem hiány. Nagyon élesen emlékszem a tizenkét csomagocskára, melyet édesanyám készített a gyermekeinek, az unokáinak. Sokszor a tizenkét csomag együttes értéke nem volt akkora, mint a másik nagyszülők egyetlen ajándéka, és ez cseppet sem zavarta utódainkat. Nem méricskéltek, egyforma örömmel és szeretettel fogadták, mert azzal készíttették ezt is, azt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!