Életmód

2016.03.10. 19:28

Áttörés a cukorbetegség kezelésében (x)

Egy veszprémi egészségcentrum, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Diabetes Centruma, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) veszprémi területi szervezete 2016. március 10–12-én a Club Tihanyban szervezi a XX. Jubileumi Dunántúli Diabetes Hétvégét, illetve a IV. Nővér Akadémiát.

Napló-információ

A rendezvényen főleg a Dunántúlról, de az ország egész területéről több mint hatszáz egészségügyi szakember, a cukorbetegséggel kapcsolatba kerülő különböző szakterületek szakorvosai, ápolók, dietetikusok, pszichológusok, gyógyszerészek vesznek részt. A Diabetes Hétvégét először 25 éve Veszprémben szervezte meg a jelenlegi főszervező, Vándorfi Győző, a veszprémi egészségcentrum ügyvezető főorvosa. Akkor 36 lelkes cukorbetegekkel foglalkozó belgyógyász alapította meg a magyar gyakorlati diabetológia leggazdagabb hagyománnyal rendelkező, egyik legkeresettebb fórumát.

A Diabetes Hétvége hitvallásáról a főorvos elmondta, céljuk az újdonságok, illetve egymás eredményeinek megismerése, alkalmazása a betegek érdekében. A rendezvényen előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, esetismertetések, speciális műhelyek, Nővér Akadémia lesz terítéken. Ezen túl – mások mellett – gyógyszer- és gyógyászati segédeszközgyártók és -forgalmazók kiállításai színezik a tudományos programot.Vándorfi Győző kiemelte, beszélnek azokról a fő témákról, amelyek a cukorbetegeket és a még nem cukorbetegeket is érdekelhetik.

Szó lesz az áttörésről a cukorbetegek kezelésében: eszerint egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében régóta sikerrel alkalmazott gyógyszer már a cukorbetegség megelőzésére is használható olyan magas rizikójú egyének kezelésében, akiknek a családjában cukorbetegség fordult elő, elhízottak, vagy akik úgynevezett PCOS-szindrómában szenvednek, illetve akiknél vércukorvizsgálattal megállapítható, hogy már a cukorbetegség „előszobájában tartózkodnak”.

– Komoly kutatások bizonyították, hogy a bél baktériumflórájának állapota kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával; hamarosan a gyakorlatban is hasznosíthatjuk ezeket az ismereteket – mondta.Aláhúzta, szintén új gyógyszer egy inzulinnal egy ampullában szereplő hatékony hormon, mely a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében hatékony, „egy szúrással két hatóanyag”. Szó lesz továbbá a cukorbetegek lábának ápolásáról, az amputációk megelőzéséről, a súlyosan elhízott cukorbetegek speciális gyomor-bélműtétjéről, mely tartós fogyáshoz és a gyógyszeres kezelés (az inzulinra is vonatkozik) elhagyáshoz vezethet.

Mint mondta, új, hatékony inzulinok kerültek forgalomba, melyek kevesebb vércukoresést okoznak, nagyobb biztonsággal alkalmazhatók. Összegzik a találkozón a tapasztalatokat egy hatékony gyógyszercsalád alkalmazásáról, mely nem okoz vércukoresést, nem hizlal és a szív- és érrendszeri betegségekben is biztonsággal alkalmazható. Megbeszélik azokat a biztonságosan, de hatékonyan alkalmazható kezelési módszereket, melyeket idős korban is tudnak alkalmazni. Beszélnek a háziorvosi rendszer reformjáról, mely a cukorbeteg-gondozást is megújíthatja, a betegek életét megkönnyítő elektronikus vércukornaplóról, folyamatos, ujjszúrás nélküli vércukor monitorozásról, női és férfi változókor és a cukorbetegség kapcsolatáról, a fogamzóképes korú cukorbeteg nő gyermekvállalási kilátásairól, a fogamzásgátlásról, a sok pozitív eredményről, az otthon is alkalmazható vesepótló kezelésről. – A test kezelése kevés, a léleké is ugyanolyan fontos! – fogalmazott a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!