Kultúra

2016.03.09. 21:15

Szászcsávási táncot tanított Cimbi Uruguayban

Uruguay-Kiscsősz - A Dél-amerikai magyarok néptánc találkozóján vett részt Uruguayban az örökös aranysarkantyús néptáncos, oktató Kovács Norbert Cimbi.

Tisler Anna

Az oktató második alkalommal kapott meghívást a távoli földrészre. Mint megtudtuk, az uruguayi Tündérkert néptánccsoporttal három éve vette fel a kapcsolatot. A táncosok Magyarországon tartózkodtak, és eljutottak Kiscsőszre is.

Magyar viseletek a Karneválon (Fotók: Kovács Norbert)

Oleander csoport, Argentína

Cimbi február 16 és március másodika között volt Uruguayban. A találkozón 130 magyar ajkú vett részt Brazíliából, Argentínából és Uruguayból. Ők mindannyian harmadik vagy negyedik generációs leszármazottak. Többségük elődei az első világháborút követően vándoroltak ki. Jól beszélnek magyarul, tartják a kapcsolatot az anyaországgal. Sokan egy évet tanulnak Budapesten a Balassi intézetben. Népviseletüket is Magyarországon készíttetik. A néptánctalálkozót tábor követte, amelyben Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert szászcsávási táncokat tanított. A júliusi kiscsőszi Pajtafesztiválra a tervek szerint szintén érkeznek dél-amerikai fellépők.

A gálaestet követően

Cimbi hamarosan ismét utazik. Ausztráliába kapott meghívást, hogy oktassa az ott élő magyarokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!