Hírek

2016.03.17. 18:10

Életmentés nap mint nap

Pápa - Mi, mentők naponta találkozunk emberi tragédiákkal, halállal. Sokszor mérhetetlen szegénységgel és agresszióval szembesülünk. Aki ezeket nem tudja feldolgozni magában, annak nincsen jövője a mentőszolgálatnál – vélekedik Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője, aki a Kilián beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat aktuális alkalmán a tőle megszokott őszinteséggel vallott életéről, hivatásáról.

Polgár Tibor

Kürti József 1988-ban, érettségi után csatlakozott a mentőkhöz. Mint mondta, bő 27 évvel ezelőtt a véletlen sodorta erre a pályára, korábban még csak meg sem fordult a fejében, hogy ezt a hivatást választja. – Miután leérettségiztem a mezőgazdasági szakközépiskolában, sikertelenül felvételiztem a felsőoktatásba, így munkát kellett keresnem. Egy barátom jelezte, hogy megüresedett két állás a mentőkénél. Jelentkeztünk, felvettek, én pedig ott ragadtam – emlékezett vissza a kezdetekre a sokat látott mentő.

– Egészségügyi előképzettség nélkül kezdtem el a dolgozni a mentőszolgálatnál, rögtön bedobtak a „mély vízbe”. A második munkanapomon már egy halálos közúti balesethez kellett kivonulnom. Akkor még nem tudtam felfogni ennek a súlyát, de hamarosan szorongó érzés fogott el, amikor megcsörrent a riasztást jelző telefon: összeszorult a gyomrom, szúrt a mellkasom. Sok kolléga átment ezen, bennem is többször megfordult, hogy elhagyom a mentőszolgálatot. Aki ezt nem tudta feldolgozni magában, így is tett. Az azóta eltelt 27 esztendő alatt rengeteget változott a világ. Hatalmas változások történtek az orvostudományban, a betegellátás technikai feltételeiben, no meg a társadalomban. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki előképzettség nélkül ül be a mentőautóba. Tizenöt évvel ezelőtt egy infarktus halállal végződött, ma pedig harmadnapra elhagyhatja a kórházat a beteg. Elképesztő változások ezek – fűzte hozzá.

Kürti József 27 éve dolgozik a mentőszolgálatnál. Szavai szerint szakmai képzettségüknek és rutinjuknak köszönhetően a mentők a sürgősségi betegellátás mesterei
Fotó: Polgár Tibor

Kürti József megjegyezte, sokan nagyon elcsodálkoznának, ha belepillanthatnának a mentők egy munkanapjába. – Sokszor mérhetetlen szegénységgel és gazdasággal, határtalan agresszióval és szerénységgel szembesülünk. Naponta találkozunk emberi tragédiákkal, halállal. Aki ezeket nem tudja feldolgozni magában, annak nincsen jövője a mentőszolgálatnál – hangsúlyozza. A Pápai Mentőállomás vezetőjétől megtudtuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek legalább 40 százalékában a mentők feleslegesen vonulnak ki a riasztás helyszínére, ugyanis sokan egyfajta karitatív, ingyenes személyszállítást végező szervezetként tekintenek a mentőszolgálatra. – Az óriási szabadság és a nagy liberalizmus velejárója, hogy mindenki ismeri jogait és ezzel sokan vissza is élnek – fogalmazott Kürti József.

Szavai szerint szakmai képzettségüknek és rutinjuknak köszönhetően a mentők a sürgősségi betegellátás mesterei, elsődleges feladatuk a sérülés, az egészségromlás mérséklése, csillapítása, majd pedig a beteg minél előbb történő kórházba juttatása. A munkavégzésük során minden szabályozva van, például a riasztást követően nappal egy, míg éjjel két percen belül el kell hagyniuk a mentőállomást.

Kürti József boldog embernek tartja magát, szabadidejét szívesen tölti sportolással, biciklizéssel, utazással. Elmondása alapján az élet apró dolgainak is tud örülni, akár egy jó kávé mellett is képes teljesen kikapcsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!