Életmód

2016.03.18. 14:54

Bagdi Bella életmódfejlesztő énekes az országos programról, órákról, élethelyzetekről

A boldogság ugyanolyan képesség, mint bármi más. Mint amikor az ember autót vezetni tanul vagy egy idegen nyelvet, mondta Bagdi Bella életmódfejlesztő énekesnő, aki a napokban Veszprémben koncertezett.

Balla Emőke

- Miért indította el a boldogságprogramot?

- Huszonhét éves koromban nagy krízisbe került az életem. Színésznő voltam. Eljutottam egy olyan szintre, hogy azt éreztem, vagy öngyilkos leszek, mert nem tudok tovább élni vagy keresek egy másik utat. Így találtam rá olyan módszerekre, tanításokra, lehetőségekre, melyekről úgy éreztem, boldogabb lesz az életem. A spiritualitás oldaláról indultam, ez a mai napig erősen jelen van, de érdekelt, a tudomány mit mond erről. Apám nagyon materialista ember és fontos volt, hogy alá tudjam támasztani, hogy van tudományos háttere annak, amiben nagyon hiszek. Így találtam rá a pozitív pszichológiára, ami a boldogságtudománnyal foglalkozik. Tudományosan bizonyított tény, alkatilag is képesek vagyunk arra, hogy hosszan tartóan boldognak érezzük magunkat.



- Még mi, síró, panaszkodó, depressziós magyarok is képesek vagyunk erre?

- Igen. Ezek tanult minták, hozzuk, örököljük a gondolkodási mintáinkat. Programunkkal azt üzenjük, lehet tanulni egy új mintát, új gondolkodásmódot. A boldogság ugyanolyan képesség, mint bármi más. Mint amikor az ember megtanul autót vezetni vagy megtanul egy idegen nyelvet. A boldogság ugyanígy tanulható! Arra köteleztem el magam, hogy a pozitív pszichológia tudományát lefordítom az emberek hétköznapi nyelvére. Arra hívom el az embereket, hogy próbálják ki a boldogságot a gyakorlatban. Minden napra adunk egy boldogságfokozó gyakorlatot az ingyenes programunkban.

- Ez egy országos program?

- Igen. Sőt, már van nemzetközi programunk is.

- Iskolások számára a boldogságórákat is meghirdették.

- A programhoz csatlakozó pedagógusok egymástól függetlenül megkerestek és kértek, hogy dolgozzunk ki számukra egy programot. Én nem vagyok pedagógus, ezért szükségem volt egy fejlesztő pedagógus segítségére, aki a felnőtt gyakorlatokat segített lefordítani a gyerekek nyelvére. Kezdetben nem tudtuk, mi lesz belőle, de váratlan siker lett. Ma már több mint 1300 pedagógus csatlakozott hozzánk. Érdekes látni, hogy a gyerekek milyen érzékenyen nyúlnak ezekhez a témákhoz, mennyire értik ezeket.



- Milyen témákat adnak a gyerekeknek?

- Például optimizmus, hála, társas kapcsolatok ápolása, célok kitűzése. Ez az utóbbi is nagyon fontos. Egy célt elérhet az ember ad hoc jelleggel, de tudatosan is, akkor sikeresebb lesz. Foglalkozunk megküzdési stratégiákkal. A gyerekek és felnőttek is folyamatosan találkoznak problémákkal, nehézségekkel, kihívásokkal, kudarcokkal. Mi ilyenkor a feladat? Mit teszek ilyenkor? Hagyom magam alágyűrni ezeknek a helyzeteknek, vesztesként jövök ki belőlük vagy megtanulok velük bánni? Hogyan állok egy problémához? Ez főleg fiatalabb korban nagyon lényeges kérdés. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO előrejelzése szerint 2020-ban a depresszió lesz a legnagyobb népegészségügyi probléma. Az 1970-es években az átlag életkor, amikor a depressziót diagnosztizálták, 30-35 év volt, ma már 15 éveseknél tartunk, de egyre több 8-10 éves gyereknél is diagnosztizálják a betegséget.

- Akkor hatásos a program, ha többször elvégzi azt valaki?

- Ez egy életen át tartó program. Vegyük például a hálát. Amikor az ember ezzel a témával dolgozik, aktuális élethelyzeteket használ fel. Az élethelyzetek folyamatosan változnak, a hála olyan, amit egy életen át érdemes gyakorolni. Ha soha nem fejlesztenénk a programot, csak a jelenlegi tíz téma maradna meg, akkor is egy életen át tartana. A hála – statisztikánk szerint ez a legnépszerűbb téma, ebben van a legtöbb sikerélmény -, optimizmus, célok, a megküzdési stratégiák témáján kívül ott van a megbocsájtás. Talán ez megy a legnehezebben az embereknek. Nem véletlen, mert a sérelmeink tartogatása az egyik legnagyobb forrása a boldogtalanságunknak. Az embereknek van egy olyan képzete, ha megbocsájtok valakinek, akkor én őt feloldozom. Márpedig a megbocsájtás soha nem a másik feloldozásáról szól. Mindig azt kérdezem, ha valakivel beszélgetek: hol érzed a sérelmet? Itt, belül, válaszolja. Ha belül érzed, akkor ez kinek rossz? Nekem, hangzik felismerően a válasz. A megbocsájtás elengedést jelent. Ha megbocsájtasz, az kinek jó? Neked. A megbocsájtás mindig egy önmagunknak szóló ajándék.

- A spiritualitás alapján működteti a programot?

- Nem. A pozitív pszichológia tudományára, nagyon szigorú empirikus kutatásokkal támasztjuk alá a programban tanultakat. Fővédnökünk Prof. Dr. Bagdy Emőke és a tudományos szaktanácsadónk Prof. Oláh Attila. Az ő közreműködésével rajzoljuk meg Magyarország Boldogságtérképét. Azt mondják a magyarokról, hogy búskomor, depressziós nép, de ennek tudományosan még senki nem járt utána. Szeretnénk felmérni, valóban így van-e és ha igen, miért és melyek azok a régiók, ahol leginkább boldogtalanok az emberek. A kutatás akkor lesz eredményes és hiteles, ha minél több településről, minél többen kitöltik a tesztet az interneten. A felmérés júliusig tart. Szeretném arra ösztönözni az olvasókat, hogy ők is töltsék ki ezt a kérdőívet. Mindannyiunk érdeke, hogy Magyarországon boldogságra tanítsuk magunkat és a gyermekeinket. A boldog emberek kevésbé betegszenek meg, több sikerélményt tapasztalnak meg, jobbak a társas kapcsolataik és a depresszió, szorongás állapotai is kikerülhetőek vele.

- A különböző országok boldogságindexét gyakran felmérik, Magyarország mindig az utolsók között szerepel.

- Ez így van, és pont ezért nagyon fontos foglalkozni ezzel a témával.



- A boldogság tehát tanult képesség. Mi befolyásolja?

- A mintákat hozzuk, tanuljuk, önkéntelenül, tudattalanul végezzük. A tudatosság azt jelenti, hogy tudatosan hozok döntéseket, tudatosan cselekszem, tudatosan beszélek valamiről másként, mint ahogy a beidegződéseim tennék velem automatikusan. Az a kérdés: mire irányatom a figyelmemet, miről beszélek? Folyton panaszkodom? Arra figyelek, ami rossz az életemben vagy arról beszélek, ahová eljutni szeretnék? Milyenek a cselekedeteim, összhangban vannak az életemmel? Szeretettel teli világra vágyom? Szeretném, hogy bízzanak bennem az emberek, közben én magam megbízhatatlan vagyok? Milyen döntéseket hozok? A mi boldogságprogramunk lényege, hogy utat mutassunk, hogyan valósítsd meg a lehető legjobb életedet.

- Az életben vannak hullámvölgyek, nehéz helyzetek, kudarcok. Akkor is lehetünk boldogok?

- A boldogság nem azt jelenti, hogy nincsenek nehézségek az életemben. Attól, hogy benne vagyok egy nehézségben, pillanatnyilag rosszul érzem magam, sírok, dühös vagyok, fáj valami, attól még lehetek boldog. A boldog ember olyan optimista, aki szembenéz azzal, ami van és kezd vele valamit. A boldog ember felelősséget tud vállalni az életéért, megteszi a lehető legtöbbet ahhoz, hogy meg tudja élni az élet apró örömeit és ajándékait. Nem kell félni a nehézségektől. Tévhit, ha azt gondoljuk, hogy az a boldog, aki rózsaszín ködben lebeg. Nem. Folyamatosan konfrontálódásba kerülünk magunkkal és a világgal, de fontos, hogy mit kezdünk ezekkel a konfliktusokkal. Én azt vallom, fontos, hogy megéljük a konfliktust, igenis veszekedjük ki magunkat a párunkkal, munkatársainkkal, de soha ne lépjünk úgy ki egy ilyen helyzetből, hogy nem kezdünk vele valamit. Addig kell benne maradni, míg el nem jutunk a békéig. Aminek egy csodás jele tud lenni egy kézfogás vagy egy ölelés. Meg kell találni azt a közös pontot, amiben mindkét fél győztesként tud kijönni belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!