Hírek

2016.03.20. 12:15

Tíz év ásatási anyaga - rendezik a Göcseji Múzeum új régészeti kiállítását

Zalaegerszeg - Javában rendezik a Göcseji Múzeum új régészeti kiállítását, ami az elmúlt tíz év ásatásainak eredményeit mutatja be.

Magyar Hajnalka

A március 30-án nyíló, A körárkoktól a kőfalakig című tárlat a Kr. e. VI évezredtől a török korig tartó időszak zalai ásatásait öleli fel, modern feldolgozásban. Utóbbi azt jelenti, hogy a makettek, 3D-s rekonstrukciók, enteriőrök (berendeznek egy rézkori házat, bemutatják a kelta szarvasáldozat helyszínét) mellett több multimédiás eszközt is bevetnek. A múzeumban dolgozó Kiss Ágnes Katinka festőművész jóvoltából pedig színes életképek avatják be a szemlélőt például az újkőkori temetkezési szertartás aktusába, vagy mutatják be, miként kerülhetett baglyot ábrázoló rajzolat vagy vadászjelenet egy római kori téglára. A rekonstruált tárgyak között láthatunk majd egy Sormáson előkerült gomba alakú edényt, ami vélhetőleg kultikus célokat szolgált. A cserépedény csodás sárga és piros színben játszik, ami nem az utókor túlzása. Straub Péter, a múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta, a földből előkerülve ilyen élénk színekben pompázott a lelet, s csak a levegővel való reakció során fakultak meg a tónusok.

Lahocsinszky Viktória kerámiarestaurátor és Bokor Zoltán régésztechnikus rendezi a tárlatot

A kiállításban látható lesz egyebek közt a fenékpusztai ásatás, a keszthelyi főtér feltárása, a zalalövői kutatás, az egerszegi várásatás számos eredménye, s persze az Oltárc határában előkerült párját ritkító bronzkincs sem hiányzik majd a kollekcióból.

Figyelem esik a régészeti feltárás korszerű módszereire is, mint a légifotó, geofizikai felmérés, talajradar vagy talajfúrás. A kiállítótér utolsó harmadát pedig célzottan múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz rendezik be, ahol a gyerekek fibulákat és idolokat készíthetnek, beöltözhetnek, Árpád-kori érmet verhetnek, s belekóstolhatnak a restaurátorok munkájába.

Straub Péter az élénk színekben  pompázó kultikus edénnyel. A kezében tartott töredékekből látszik, miként változott meg az árnyalat. Fotó: Katona Tibor

Több tematikus foglalkozás is várja majd az ifjú érdeklődőket, Az építészet Hamupipőkéje című például a tégla történetét dolgozza fel, A régész megtalálja sorozatban pedig a terepi munka mellett egyebek közt az arcrekonstrukció készítés műhelytitkaiba is bepillanthatnak. Az Építsük fel Zalaegerszeg várát program szintén izgalmasnak ígérkezik, a gyerekek a mai megyeszékhely térképébe illeszthetik az egykori falakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!