Hírek

2016.03.20. 16:19

Motorbalesetben hunyt el a fiatal lány - Emi családja szerint a tragédiát okozó fiú nem tanúsított megbánást

Celldömölk - Gyertyagyújtással emlékeznek Emire, az egy évvel ezelőtt motorbalesetben elhunyt fiatal lányra. A balesetet okozó fiú azóta sem tanúsított megbánást a lány családja szerint.

Budai Dávid

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történt az a tragikus motorbaleset, amely megrázta egész Vas megyét, és minden érző szívű embert, aki motorozik, vagy hasonló korú kislánya, gyermeke van. 2015. március 24-én a kora esti órákban Celldömölk és Kemenesszentmárton között egy kanyarban frontálisan összeütközött két motoros. A balesetet okozó 16 éves fiú könnyű sérülésekkel megúszta az ütközést, ám a szintén 16 éves lány nem élte túl a balesetet, Emi szervezete két nappal később feladta a küzdelmet, szerveit családja felajánlotta - hat életet mentve meg ezzel.

A tragédia egy éve történt, és a család azóta sem tudja feldolgozni a történteket. Fájdalmuk nem csillapodott, sőt, ahogyan Emerita nagymamája fogalmazott, a közelgő évforduló és a szokatlanul enyhe ítélet nagyon megviseli őket. Merthogy március elsején az ítélet is megszületett.

Dr. Fonyódi Lajos bíró a fiatalkorú vádlottat bűnösnek találta közúti baleset okozásának vétségében, ezért egy év szabadságvesztésre és három év közúti járművezetéstől való eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, és pártfogói felügyeletet rendelt el, valamint kötelezte a vádlottat 451 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Emerita édesanyja az ítélet után így fogalmazott: „Olyan világban élünk, ami egyáltalán nem hasonlít a meséhez, mert a rossz nem kapja meg azt a büntetést, hogy elrettenjen, és esetleg ne kövesse el újból azt a bűnt, vétséget."

Fotó: Facebook

Emi keresztanyukája elmondta, fel voltak készülve arra, hogy enyhe lesz a büntetés, sajnos ilyen a jog, nincs mit tenni, csakhogy szerintük egyáltalán nem úgy történt a baleset, ahogyan azt Ö. Zs. elmondta. Ő ugyanis azt állította, hogy nem ment gyorsan, és nem látta Emi motorját, mert nem volt világítása, és sötét volt, csak egy állatot került ki éppen, ezért bűnösnek sem érzi magát. Ezzel szemben Emerita családja úgy véli, a fiúnak látnia kellett a motort - ezt támasztja egyébként alá a tanú vallomása is, aki közvetlenül a baleset után érkezett a helyszínre, ő 250-300 méterről látta az úttesten fekvő kivilágítatlan motorokat - és szerintük rá akart ijeszteni a lányra, csak balul sült el a dolog. Zsolt ugyanis jól ismerte Emit, és a tragédia idején nem voltak jóban. Persze azt, hogy így történt, a szándékosságot bizonyítani nem lehetett. A legfájóbb mégis az, hogy a fiú sem akkor, sem később nem kért bocsánatot, nem tanúsított megbánást. Az áldozat családjának elmondása szerint a tárgyalás során végig érzelemmentesen viselkedett. Ezt maga a bíró is felrótta a vádlottnak, mint egyetlen súlyosbító körülményt. A balesetet okozó fiatal fiú a tragédiát követően is rendszeresen motorozott, sokszor Emerita nagyszüleinek háza előtt. Az ügyvédnő kérdésére: „Nem érezte, hogy ezzel mekkora fájdalmat okoz Emerita családjának?", azt válaszolta közömbösen: „Nekem ez az életem." Emi hozzátartozói arra kíváncsiak, hogy az a 16 éves fiú, aki nem ismeri el ebben az esetben a bűnösségét, és megbánást sem mutat, hogy válhat majd a társadalom teljes értékű tagjává. Miért kell efölött szemet hunyni? Segítségre lenne szüksége, mert eddigi élete során nem készítették fel arra, hogy a tetteinknek következményei vannak, és ilyen súlyos vétség elkövetése esetén, ami egy ember életét követelte, „fizetnie" kell.

A történteket meg nem történtté tenni nem lehet, viszont megbánást tanúsítani sohasem lenne késő. Március 26-án 16 órakor gyertyagyújtással emlékeznek Emire a vönöcki úton, a baleset helyszínén, ahova várják a rokonokat, barátokat, osztálytársakat, és mindenkit, aki szeretné leróni kegyeletét Emi emléke előtt, és ezzel is felhívni minden közlekedő figyelmét arra, hogy az út nem „játszótér". Azért, hogy ilyen tragédia többé ne történhessen meg. A baleset helyszínén a család emléktáblát helyez el, mindenkit arra kérnek, hogy egyforma kicsi mécsest hozzon, hogy azokat szív alakban körberakva méltóképpen emlékezhessenek meg az egy évvel ezelőtt balesetben elhunyt Emeritáról. A gyászoló család ezúton szeretné megköszönni a Szombathelyi Motoros Egyesület támogatását, hogy Emerita emléke előtt fejet hajtva többször is megmutatták, hogy az igazi motorosokban igaz szív dobog. Emi hétéves testvére, Dávid nemrég azt mondta az eget kémlelve, hogy amióta Emi meghalt, azóta figyeli, és egy csillag mindig fényesebben ragyog. Ez a csillag Emi csillaga.

Kapcsolódó cikkek:

Búcsúztatják, de hivatalosan még életben van a motorbaleset 16 éves áldozata

Több száz motoros búcsúzott virágokkal és mécsesekkel Emitől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!