Kultúra

2016.03.21. 20:01

Képei a jóra tanítanak - Muzsinszki Nagy Endre műveiből nyílt kiállítás

Veszprém - Muzsinszki Nagy Endre szuverén egyéniség volt, nem lehetett előírni számára, miben higgyen, mondta Márfi Gyula érsek az emlékkiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

A 20. századi szakrális művészet jelentős személyisége, Muzsinszki Nagy Endre születésének 130. évfordulóján a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény emlékkiállítással tiszteleg az alkotó munkássága előtt. A festőművész 243 alkotásból álló Én vagyok a világ világossága címet viselő festménysorozatát (mely Jézus Krisztus életének, cselekedeteinek állomásait mutatja be az Újszövetség alapján) a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény őrzi.

A megnyitó vendégeit Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója köszöntötte, majd ismertette a művész életútját. Muzsinszki Nagy Endre Felsőzsolcán született 1886-ban. Az iparművészeti iskola díszítőfestészeti szakosztályán 1902‒1907-ig tanult. Majd Nagybányán, később Olaszországban töltött hosszabb tanulmányi időt. Eleinte templomfestészettel foglalkozott, 1913-ban állított ki először képeiből a Műcsarnokban. Az 1929-ben kiírt nemzetközi pályázaton megbízást kapott egy 18 négyzetméteres templomi mozaik kivitelezésére a jeruzsálemi Dormitio-bazilika altemplomában. Később Siófokon telepedett le, a „Balaton festőjeként" ismerték őt, balatoni témákat festett. 1945 után a kommunizmus előretörésével kirekesztetté, mellőzötté vált.

A Krisztus életéről szóló festménysorozatot halála előtt felajánlotta a siófoki városi tanácsnak, de annak tagjai nem merték azt elfogadni, mondta Márfi Gyula. Az érsek úgy fogalmazott: nem tűnt szerencsésnek Krisztust ábrázolni akkor, amikor a párt döntötte el, mi szép és mi nem, mi tetszhet és mi nem. Muzsinszki Nagy Endre azonban szuverén egyéniség volt, akinek nem lehetett előírni, miben higgyen, mit fessen. Amikor mások Sztálint és Lenint festették, ő akkor is megmaradt Jézus mellett. A siófokiak elbeszélése alapján Muzsinszki köztiszteletnek örvendő, népszerű, szeretetre méltó ember volt, emellett kiváló festő is, akinek a képei jóra tanítanak, a jóra indítanak, hangsúlyozta az érsek. A Krisztusban hívő ember az élet végső kérdéseire életével és életművével felel.

A sorozat a főegyházmegyei gyűjtemény tulajdona, a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Jézus szenvedését, kereszthalálát és feltámadását ábrázoló képek láthatók.

A megnyitón Veresné Petrőcz Mária énekművész énekelt az ünnepre hangoló dalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!