Szigliget

2016.03.23. 15:26

Alkotás túl a nyolcvanon - A festő-szobrász páros már évtizedek óta Szigliget páratlan kincse

Szigliget - A régi időket őrzi a művészpár háza falán a kerámia napóra. A déli homlokzaton mutatja ugyan az időt, mégsem fakul.

Tóth B. Zsuzsa

Kis múzeum-szobájukban őrt állnak a közelmúltban készült macskaszobrok. Júlia tréfásan mondja, hogy akár nemzetközi macskaklub is alakulhat, ha a csehországi, osztrák vevők mellé újabb külföldi csodálók csatlakoznak.

Évtizedek óta elválaszthatatlan alkotótársak. A festő- szobrász Bokros művész házaspár Szigligetén él. Júlia idén tölti be a 85-öt. Azt mondja, ebben a korban mindenki adjon hálát a Jóistennek, ha él és dolgozhat.

- A korunkhoz képest jól vagyunk. Laci 87 éves, és nem egészen így látja, de én vallom, hogy pozitívnak kell lennünk. Aki sokáig akar élni, annak meg kell öregedni. Ezt mondom magamnak a tükör előtt a ráncaim láttán is.Úgyhogy nem panaszkodunk. Dolgozunk, új munkákra készülünk, többek közt apró faliképeket készítünk - mondja a mindig vidám művésznő. Júlia vallja, hogy nagy boldogsággal tölti el a tudat: ilyen erőben vannak. Minden- nap főz, rendbe teszi a lakást. Igaz, a nagytakarítást már nem tudja egyedül megoldani, de újabb kiállításra készül.

Ma is dolgozik és új kiállításra készül Bokros László és Bokros Júlia
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Sok kiállításra kapunk még meghívást, de idősen már macerás kimozdulni, hurcolkodni. Jó lenne egy állandó tárlat itt, a faluban. Úgy látják, csökken az érdeklődés a művészeti alkotások, kiállítások iránt. Vannak, akik azért nem mennek el, mert fáj a szívük, hogy nem vihetnek haza semmit, pénzük meg nincs. De nekünk már nem is a vásárlás a lényeg! Meg-élünk mi a nyugdíjból. A csekkeket fel tudjuk adni, az már elég. Az is jólesne, ha néha valaki ránk nyitná az ajtót, csak megnézné ezt a kis házi galériát, de erre már nemigen van példa - mondja Júlia, aki a Zsolnay-féle eozintechnikát újította fel, azzal vált ismertté. Faliképei, szobrai, dísztárgyai iskolák, óvodák, kórházak, áruházak, szállodák falait díszítették és ékesítik ma is.

Több mint harminc kiállítással a háta mögött ma sem pihen. Ahogy 1989 óta, amióta Szigligeten élnek, egyikük sem. László mostanában például egy régi, Júliáról készített képet újított fel, de ma is fest. Kevesebbet ugyan, mint korábban, de nem nyugszik. A ház egyik szobája műterem, ahol a grafikus, szobrász a legősibb, egyiptomi technikával, tojástemperával készített alkotásai születtek és születnek. Sosem feketednek meg. Falikárpitok, szobrok, könyvillusztrációk őrzik keze nyomát.

Az öt grafikai világkiállításból háromra meghívást kapott, és ő a Veszprémi Művész Céh egyik alapítója.

Júliával a falu nagy művészpárosa, páratlan kincsei Szigligetnek.

- Két gyermekünk szépen boldogult az életben, négy unokánk közül a legnagyobb művészi hajlama már gyermekkorában látszott. Gyönyörűen rajzol, szívesen megtanítanánk kerámiázni. Nagy boldogság, ha itthon vannak velünk, de egyelőre egy tapol-cai fiatal tehetség, az ifjabb Gyevnár Kálmán próbálkozik csak a lüsztertechnikával. Boldogan segítjük - mondja Bokros Júlia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!