Hírek

2016.03.23. 17:18

A TBC elleni küzdelem világnapja - Fontos a tüdőszűrésen való megjelenés

Veszprém – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1882. március 24-ét, a TBC kórokozójának felfedezésének napját a betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánította. Szakértőt kérdeztünk a küzdelem jelenlegi állásáról, illetve az eddig tett erőfeszítésekről és az elért eredményekről.

Perei Dóra

A tuberkulózis (TBC) egy fertőző betegség, amely jellemzően a tüdőt érintő specifikus gyulladással kezdődik, de a szervezet teljes egészére kiterjedhet. Világméretű problémáról van szó, mellyel az emberiség mintegy egyharmada megfertőződik élete során. Minekutána cseppfertőzéssel terjed, bárki megkaphatja, aki nem rendelkezik kellő védettséggel, netán elveszítette azt.

Rendkívüli örömre ad okot, hogy a Magyar Tüdőgondozói Hálózat 2014-ben megkapta a Magyar Örökség címet, a korszakos orvostörténeti sikerért, a tuberkulózis mint népbetegség felszámolásáért. A megfelelő gyógyszerek, a tüdőszűrések, a tüdőgyógyászati fekvőbeteg-intézmények, mindenekelőtt azonban a képzett, felelősségteljes munkát végző orvosok, valamint szakdolgozók elsődleges érdeme, hogy napjainkban a TBC a ritka megbetegedések közé tartozik.

Fotó: health.onehowto.com, www.sintmaartengov.org, www.yourgenome.org

Külön pozitívum, hogy Magyarországon biztonságosnak tekinthető a tuberkulózishelyzet, annak ellenére, hogy magas átfertőzöttségű szomszédok (például Ukrajna és Románia) vesznek minket körül.

2014-ben új korszak kezdődött a magyarországi TBC elleni védekezésben, ebben az évben ugyanis egyrészt tovább csökkent a regisztrált betegek száma a korábbi évekhez képest, másrészt a WHO hivatalosan is megállapította, hogy hazánkban 10% alatti a betegség előfordulása.

– Noha a megelőzés elsődleges eszköze a védőoltás, a tüdők rendszeres röntgenvizsgálata – vagyis a tüdőszűrés – elengedhetetlen, hiszen ezáltal a kezdődő folyamatok jól kimutathatók és idejében gyógyíthatók – hangsúlyozza Dr. Naményi Miklós pulmonológus.

AZ Egészségügyi Világszervezet céljaként tűzte ki 2035-re a TBC okozta halálozások 95%-os, és a TBC-incidencia 90%-os csökkenését. Reméljük, hogy a mutatószámok a jövőben is kedvezően alakulnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!