Hírek

2016.03.23. 17:35

Élő zombivá változtat az új drog

Veszprém – Borzalmas tüneteket produkál a Spice, azaz fűszer névre hallgató új drog, ami a világon egyre inkább terjed. Erről az Index tett közzé megrázó videót a napokban.

Kovács Erika

A portál szerint élő zombikat kreál a használóiból a veszélyes anyag, a szintetikus szertől betépettek nem tudnak válaszolni a kérdésekre, eldőlnek, lassan járkálnak össze-vissza.

Szabóné dr. Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület igazgatója a szerről érdeklődésünkre elmondta, a Spice nem hatóanyaga, hanem egy megnevezése a szernek. Füstölőként és szárított növényi darabban került forgalomba. Beszámolók alapján a szer hatása négyszer, ötször erősebb, mint  a marihuána. – Tapasztalataink alapján rövid ideig tart a hatása. Európa több országában szintetikus herbálnak is nevezik, az úgynevezett C-listán szerepel. Szárított növény, hatása cannabinoidszerű – fogalmazott. Az igazgató hozzátette, mint ismert, az agykérgünkben lévő egyes idegsejtjeinken találhatók úgynevezett cannabinoidreceptorok, amelyek felismerik a cannabinoid típusú anyagokat, és közvetítik azok hatását. A Spice éppen ezeken a receptorokon fejti ki hatását. Tartós használat esetén sérülhet a memóriaközpont, valamint az agy vérellátása is felborulhat. – Igen sokszor a fogyasztóknak fogalmuk sincs, hogy mit használtak az új pszichoaktív szerek közül – hangsúlyozta a drogambulancia igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!