Életmód

2016.03.25. 21:22

Ünnepi tormavadászatra indultunk - Nem csak húsvétkor előnyös a szervezetnek

Veszprém - A közelgő ünnep sztárjáról az év többi napján hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a tüzes gyógyszer a mindennapi étrendben és a házi patikában egyaránt megállja a helyét.

Perei Dóra

Közönséges torma, csípős torma, orrtekerő torma, vízitorma. Számtalan név és fajta, ugyanaz a gyógynövény. Hosszú utat kellett megtennünk, mire a piaci forgatagban ráleltünk, de szerencsére akadt egy segítőnk, akik ezer örömmel osztotta meg velünk a hamisítatlan házi torma titkait. Első körben megtudtuk, hogy a kívül barnás, belül fehér torma minden ízében hasznos. És azt tudta, hogy egykor a Tormás személynév fejedelmi ranggal bíró elnevezésnek számított? Napjainkban sajnos már nem áll ennyire jól az édesgyökér szénája, ugyanis nem sokan adják a fejüket reszelt torma készítésére.

„Igaz, ami igaz, a reszelés nagy munka, ellenben, ha már ott csücsül a polcon, csak levesszük és nyomban élvezhetjük” – meséli Cseh Irén, a veszprémi vásárcsarnok eladója. Beszélgetésünk során hosszú percekig csak ingattuk a fejünket, vajon miért nem esznek az emberek év közben több tormát.  Vagy, ami még inkább érthetetlen: miért nem termesztik otthon? „A torma piaci ára az elmúlt két év viszonylatában kilogrammonként 1200–1500 forint között mozog, ellenben ha mi magunk termeljük, akkor egyrészt pénzt spórolhatunk, a reszelés miatti szenvedéseinket pedig kárpótolja a könnyen termeszthetőség. Mi a bizonyíték arra, hogy van élet az elhullajtott könnyek után is? Például kimeríthetetlen konyhai felhasználása: majonézzel, ecettel vagy frissen reszelve, vendégváró fogásokhoz, hidegtálakhoz, sőt, krémlevesekhez is kiváló.

Egészségügyi hatásait tekintve elősegíti az emésztést, étvágygerjesztő, vizelethajtó hatású. Csípős barátunk támogatja továbbá az epék működését, serkenti a szervezet természetes gyógyító folyamatait, elpusztítja a baktériumokat, valamint csillapítja a köhögést.

Zsebkendőket előkészíteni és indulhat a tormareszelés!

Címkék#Torma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!