Tudomány

2016.03.29. 07:56

Hobbiból a megélhetésig - a blogolás fejleszti a kreativitást is

A mai fiatalok képesek órákon át a számítógépek, kijelzők előtt gubbasztani, látszólag hasztalanul. Az érem másik oldalát viszont kevesen látják: nem minden online töltött óra felesleges.

Leitner Vera

Stabilan tartja magát a hiányszakmák között a szoftverfejlesztő informatikus, de az álláshirdetésekből kiderül, sok egyéb munkakörben is elvárják a magasabb szintű számítástechnikai ismereteket. Az internet, az online közösségi oldalak használata alap, sok cég pedig már nem elégszik meg a reklámszövegekkel: blogot vezet(tet) az általa kínált termékkel, szolgáltatással kapcsolatban. A blog eredetileg internetes napló volt, mára azonban kiszélesedett a műfaj: a legtöbb ilyen weboldal egy területre szakosodik, lehet az utazás, szépségápolás, járművek vagy fotózás, de sok blogger saját életének érdekesebb eseményeit örökíti meg olvasmányos módon. Kubasi Natália is egy ilyen személyes, sokak által olvasott blogot vezet.

– Valamilyen formában mindig írtam naplót, a jelenlegi weboldalamat két éve kezdtem el – meséli a veszprémi lány, aki egészségügyi szervezést tanul. – Tanulmányaim miatt is foglalkozom az egészséges életmóddal, de ez a téma amúgy is érdekel, ahogy a különleges kávék, az utazás, az új emberek megismerése is. Törekszem rá, hogy az élménybeszámolóim, külföldi utazásokról szóló kalauzaim másoknak is hasznosak legyenek, de a tömör adatokon túl fontos a személyes hang is, nálam ettől lesz élő egy beszámoló.

A kérdésre, mi a célja a blogírással, Nati sorolni kezdi az okokat: – Több dolog miatt megéri csinálni, még ingyen, tanulás és munka mellett is. Remek lehetőség az önfejlesztésre, azontúl közösségi tevékenység, ami másoknak szól. Fő célom kinyitni az olvasók számára a világot, s megmutatni, hogyan élnek az emberek egy adott országban. Szeretem motiválni az olvasóimat, jó érzés, mikor jelzik, hogy sikerült. Valakinek ma talán nincs lehetősége megismerni az általam bemutatott helyeket, kávézókat, de talán ihletet kap, és holnap élete kalandjára szánja el magát. Hiszek benne, hogy aki kellő motivációval találkozik, bármire képes.

Kubasi Natália szerint ha kellő motivációval találkozik valaki, bármire képes. A veszprémi lány személyes történetek és úti beszámolók révén szeretné mások számára is megnyitni a világot

Az anglisztika szakos Mike Alexandra szintén személyes blogot vezet az interneten. Számára ez egy önkifejezési forma, mely kikapcsolja és feltölti: a bejegyzések megírása után képes tisztábban gondolkodni mindenről.

– Amellett, hogy a blogomat mindig is egy kuckónak tekintettem, ahol végre csak olyan dolgokról van szó, amelyek épp foglalkoztatnak, rengeteg gyakorlati tapasztalatot adott. Korábban rajongói oldalakat is szerkesztettem, a weblapok világában lassan nyolc éve vagyok jelen, ez idő alatt felfedeztem a Photoshop funkcióit, illetve a CSS-kódok (weboldalak megjelenését leíró nyelv – a szerk.) sem ismeretlenek számomra. A blogolás fejlesztette a szövegalkotásomat, megtanultam jobb vázlatokat készíteni, melyek segítségével könnyebben írok esszéket, beadandókat. Szakmailag is előnyt jelent egy ilyen, igényes bejegyzésekből álló oldal, hiszen azt sugallja a leendő munkáltatónak, hogy az illető kitartó, kreatív és képes az önálló munkavégzésre.

– A Suz'n világa blog egy véleményblog a mindennapok eseményeiről, az életemről, és tartalmaz – nem csak – betegtársaimnak szóló bejegyzéseket is, lélekerősítőként – meséli már Hujber Zsuzsanna. – Gyerekként Veszprémbe költöztem, de a legjobb barátnőm, Mesi Fehérváron maradt. Akkor az írás ennek az élménynek és a családban történt egyéb változások feldolgozásában is segített. Az érettségi évében aztán blogolni kezdtem. A gondolataimról, személyes élményeimről szóló blog egyes írásai a Crohn-betegségről (jelenleg nem gyógyítható, gyulladásos bélrendszeri betegség) szólnak. Mikor diagnosztizálták nálam, nagyon kevés információm volt erről a betegségről, az orvos és a szakkönyvek is csak a hideg tényeket ismételték, nem volt, aki elmesélje, milyenek lesznek a kezelések, mire számíthatok. Mikor megműtöttek, a már interneten megismert betegtársaim kértek, írjam meg a tapasztalataimat, hadd olvassák el, hogyan éltem meg a kezelés folyamatát. A visszajelzésekből látom, hálásak, hogy elolvashatják ezeket az írásokat, többet tudhatnak meg és már nem félnek annyira.

Hujber Zsuzsannát felkérték, írja le történetét, gondolatait egy saját könyvben, jelenleg – persze, rengeteg más feladat közt – ezen munkálkodik. Mint mondja, nem egy állást kapott már úgy, hogy a blogot használta referenciaként

Mindhárman megegyeznek abban, hogy a blogolás fejleszti a kreativitást, a szervezőkészséget, a számítástechnikai, az online média- és a marketingismereteket. Minden élethelyzetben könnyebb a szövegalkotás, ráadásul a blog hozzásegít egy széles kapcsolati hálóhoz is, melyből rengeteg jó dolog származhat. Lassan a cégek is felismerik a személyesebb hangú weboldalakban a kommunikációs felületet, így sok szépségápolással, divatanyaggal, könyvismertetővel, termékteszttel kapcsolatos blog létezik, melyek tevékenységét a vállalatok ingyenes termékekkel, komolyabb szinteken busás befektetésekkel honorálják.

Hogy az informatikai tudás milyen mértékben elvárt a munkaerőpiacon, arról Uszkai Bence mesélt. A huszonhárom éves balatonkenesei fiú a játékfejlesztő ipar egyik legnagyobb hazai cégének programozójaként osztotta meg tapasztalatait.

–  Középiskolásként rengeteget játszottam a számítógépen, de ennek hátrányai mellett előnyei is voltak, például az angolnyelv-tanulás. Konkrétan programozással viszonylag későn, a középiskola végén kezdtem el foglalkozni – mondja Bence, aki munkája mellett még tanul: programtervező informatikus hallgató. – Az iskola egy általános alapot ad az informatikai tudás terén, de a munkaerőpiac elvárásai cégenként változnak, ehhez mindenkinek egyénileg kell igazodnia. Mivel a mai tananyagok inkább elméletiek, a komplex, alkalmazott tudás hozzáolvasással, online oktató videókkal, gyakorlással érik csak be. Viszont szükséges is, hogy az ember maga menjen utánuk a dolgoknak, így lesz elhivatott és ez fontos. Sok állást kínálnak ma informatikusok számára például az autóiparban, de felkapott az adatbázisrendszerek fejlesztése és a banki rendszerek üzemeltetése is.

Rengeteg lehetőség rejlik tehát az informatikában, s ez a tudás sokszor nagy előnyt jelent, ám nem árt, ha óvatos az ember.

– Sok dolgot köszönhetek a blognak – teszi hozzá Zsuzsi. – Azonban vigyázni kell: amennyit ad az internet, annyit el is vesz. Mindnyájan tudjuk, hogy az online világ káros lehet, pláne kiskorúak esetén.

Ezért jó, ha a fiatalok minél hamarabb megtanulják ezeknek a felületeknek a tudatos használatát, mert így nem csupán elkerülik a későbbi online buktatókat, de komoly előnyökre tehetnek szert a munkaerőpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!