Kultúra

2016.03.30. 07:43

A celli Ultraviolák megmutatják, Márton hogyan tanulja a hitet

Celldömölk – Nagy Márta felnőttekből verbuvált bábos csoportja, az Ultraviolák előadással készül a Márton-év megünneplésére.

Ölbei Lívia

„Márton öltöztetett ebbe a fél köpenybe, pedig még csak tanulja a hitet" – válaszolja az Amiens (Ambianum) kapujánál koldus képében megjelent Krisztus Gábriel kérdésére. Mire az arkangyal Mártont dicsérve megjegyzi: „Biztos lábbal lépett az irgalmasság ösvényére, pedig még keresztvíz sem érintette." A dialógus az Ultraviolák bábcsoport Krisztus katonája című bábjátékából való, amely Duró Győző Szent Márton-játéka alapján készült. Duró Győző pedig Sulpicius Severus Márton-életrajzát és Andre de la Vigne misztériumjátékát használta föl a saját változatának megírásához. Így alakul és marad mégis állandó a hagyomány. Az Ultraviolák előadásában az angyali és az ördögi erők küzdenek Márton lelkéért, miközben az élettörténete is kibontakozik előttünk, földi és lelki-szellemi síkon egyaránt.

Az előadás rendezője, Nagy Márta. Fotó: Gyuricza Imre

A csoport vezetője, a Márton-játék rendezője, Nagy Márta azt mondja, egy éve készülnek a Márton-év megünneplésére: „A Szent Márton-játékot a Berzsenyi könyvtár archívumában találtuk. Átalakítottuk, hogy bábszínpadra alkalmas legyen az eredetileg élőszínpadi mű, a munka során Császár Erika volt a konzulensünk. Az előadás hatalmas szereplőgárdát igényelt volna, ezért ismét egy jól bevált módszerhez folyamodtunk: a Városi Általános Iskola, az Ádám Jenő Zeneiskola és a KMKK munkatársai közül összesen tizenheten a hangjukkal segítették az előadás megszületését. " A hangfelvételekért és a zenéért Radányi Károly volt felelős, a Márton-játék bábjait pedig Pető Ferenc készítette. Nagy Márta szerint a próbafolyamat „csodálatos időszaka" összekovácsolta a szűkebb és tágabb társulatot: az 1700 éves Márton igazi közösséget teremtett az Ultraviolákból. Nem mellesleg a Márton-játék bábjait és díszleteit saját bevételeiből tudta kiállítani a csapat: a BDK szervezésében a múlt évben több mint 30 alkalommal léptek föl Nagy Márta bábosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!