Életmód

2016.03.30. 09:21

A klímaváltozás keresztbe tehet az egészséges életmódnak

Veszprém – Szükségtelen tagadnunk a klímaváltozás létezését, amely napról napra elvesz egy kicsit abból az élőhelyből, amit a magunkénak hiszünk. Ha rövidesen nem történik számottevő változás, harminc év múlva nem marad mit a tejbe aprítanunk.

A napokban bukkantunk rá egy, a The Lancet nevű amerikai lapban publikált jelentésre, amelyben a klímaváltozás hatását vizsgálták a világ jövőbeli élelmiszer-ellátottságára nézve. Jól tudjuk, hogy a globális felmelegedés alapjaiban formálta, illetve formálja át bolygónkat, arról azonban mostanáig nem olvashattunk, mi történik a termesztett élelmiszerek tápanyagértékével.  A kutatók előrevetített modellek alapján térképezték fel, milyen hatást gyakorol majd a mezőgazdasági termelés a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Az eredmények sajnos nem túl kecsegtetőek.

Sokkal nehezebb lesz friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz jutnunk: egészségünk szempontjából a bevitt kalória mennyisége mellett nem törpül el az elfogyasztott kalóriák minősége, sőt. Koránt sem mindegy, hogy ugyanazt a tápanyagszükségletet egy tál párolt zöldséggel vagy egy zacskó chipsszel elégítjük ki. Ennek ellenére megtörténhet, hogy harminc éven belül szinte lehetetlen lesz nyers élelmiszerekhez jutnunk a klímaváltozás és a növekvő népesség miatt.

A húsimádóknak szintén van okuk az aggodalomra, a zöldség- és gyümölcskészlet mellett ugyanis 2050-re a vöröshús-készletünk is megcsappan, mintegy 7 százalékkal.

Komoly gondokkal kell majd szembenézniük a mediterrán térségek lakóinak, legalábbis ami füge- és az olívaolajkészletet illeti. Utóbbi áldásos hatása évezredek óta ismert, így nehezünkre esik elképzelni egy olyan világot, amelyben nincs többé olívaolaj.

„A mezőgazdaság amellett, hogy ki van téve a növényvédő szeres permetezésnek, ki van szolgáltatva az időjárási viszonyoknak, emiatt pedig a klímaváltozás – ha nem is közvetlenül, de – mindenképpen hatással van rá” – hangsúlyozza Pártai Lucia. Összességében elmondhatjuk, hogy 2050-re kétszer többen halnak majd meg valamilyen táplálkozási zavar következtében (alultápláltság, túlsúly stb.), mint bármilyen egyéb kór miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!