Civil

2016.03.31. 13:17

Vigyázzunk a medvehagymára! - Kímélni kell a növény táplánszentkereszti Széchenyi parkban lévő élőhelyét

Táplánszentkereszt - Már elkezdődött a medvehagymaszezon! A helyi önkormányzati felhívja a látogatók figyelmét, hogy a Széchenyi parkban a medvehagyma élőhelye helyi védettség alatt áll, és az idén nem szabad medvehagymát gyűjteni.

Civil Tudósítónktól

Aki szeretne szedni, az a posta mögötti fás területen vagy a Gyöngyös partján, a területet a parktól elválasztó kerítésen kívül megteheti ezt.

A szervezők szeretnék, ha az idei medvehagymavirágzás ünnepére, április 9-ére a parkban virágozhatna a növény. Ezért kérnek mindenkit, hogy ha látnak gyűjtögetőket, bátran hívják fel a figyelmüket az előbbiekben leírtakra.

Sajnos az elmúlt években túl nagy népszerűséget szerzett a medvehagyma, ezért a parkban lévő élőhelyének pihentetése elkerülhetetlen a korábbi évek igencsak intenzívnek tekinthető gyűjtési igénybevételének köszönhetően. Sajnos ez szemmel látható, aki éveken keresztül figyelemmel kísérte a területet, az észreveheti, hogy az idén kevesebb a növény és  silányabb a bokrosodás.

A védett terület és annak növényzete közös kincsünk, közös felelősségünk, emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a volt Inkey-Széchenyi-kastély környezete, parkja műemléki védelem alatt áll.

Családi Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!