Kultúra

2016.04.03. 15:50

Mindenki galériája a régi iskolában

Kajászó – Önkéntes munkával, szívbéli lelkesedéssel hoztak létre saját galériát a helyiek a hajdani református iskola hangulatos épületében.

Zsohár Melinda

Püspök Miklós és felesége, Murvai Erzsébet óvónő voltak az ötletgazdák, s többen örömmel kaptak rajta: legyen saját galériája a falunak! A hajdani református iskolából, később általános iskolából évtizedekkel ezelőtt elfogytak a gyerekek. Felújított, fatornácos, kényelmes, központi fűtéses épületről van szó, hiába, több kísérlet is kudarcba fulladt újraindításáról, az önkormányzat költséggel sem bírta volna. A harminc esztendeje Kajászón élő Püspök-házaspár úgy vélte, itt a legméltóbb a helyi alkotók munkáit bemutatni. Április első vasárnapján sokan maguk is meggyőződhettek róla, hogy büszkék lehetnek a Mindenki galériájára – ezt e nevet viseli a műpártoló intézmény.

Egyelőre csakis hazaiak, tizenkilenc kiállító műve került be a Püspök Miklós által szellemesen kialakított belső terekbe. Igazi fák kölcsönöznek természetközeli, s kicsit mesebeli hangulatot a helyiségeknek, ahol festmények, rajzok, fafaragások, horgolás, egyéb kézműves alkotások kaptak helyet. „Elmegyünk egymás mellett, még ha köszönünk is, nem tudjuk, kiben mi szunnyad” – utalt Püspök Miklós a közösségszervező gondolatra, amely elindította a szervezést. Az önkormányzat örömmel vette a kezdeményezést, szerény támogatással, nagy büszkeséggel állt az ügy mellé, mondta el Mohácsi Györgyné polgármester. A vasárnapi megnyitó bizalmas, családias hangulata emelkedettséget és eleganciát tükrözött, ahogyan egy rangos eseményhez illik.

Mindenféle korosztály képviselteti magát az amatőr alkotók között, több műfajban és technikával. A tizennégy esztendős Nagy Zoltán rajzai, festményei, a huszonéves Cseh Viktória fotói, Szujó Róbert grafikái, Csizmarik József fafaragó alkotásai harmonikusan megférnek a horgolásokkal, textil- és dekorációs virágokkal. A fiatal Nagyné Pintér Anna ötvös munkái képen szerepelnek, Nagy Erzsébet díszlettervező szintén színházi enteriőrjei szintúgy. Az iskola első traktusában a hajdani legendás helyi lelkész, Czanik Béla és helytörténeti gyűjteményéből állítottak össze lakásbelsőt értékes néprajzi tárgyakkal. Az udvaron a régi tűzoltókocsi áll. Önkéntesek vállalták, hogy minden nap (!) kinyitják a két kiállítást délután 5-kor, hogy  ne csak ritka alkalmakkor láthassák az értékes tárlatot. Most helyiek munkái láthatóak, de később terveznek mások alkotásainak is teret és helyet adni a Mindenki galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!