Hírek

2016.04.06. 14:49

Fókuszban a cukorbetegség

Veszprém - Ma ünnepeljük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalapításának időpontját. A szakértői gárda minden évben kiválaszt egy adott témát, ezúttal a cukorbetegség került terítékre. Diabetológus szakértőkkel beszélgettünk.

Perei Dóra

1948. április 7-én, az ENSZ szakosított intézményeként kezdte meg működését a WHO. A világszervezet célja a nemzetközi munka irányítása, illetve azok összehangolása.  Az idei esztendő témája a cukorbetegség, a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, amely szövődményeinek révén rontja a betegek életminőségét, a jövőre vonatkozó kilátásaikat. A cukorbetegségben szenvedők száma évről évre növekszik, hazánkban jelenleg a lakosság 7,5 százaléka érintett, valamint a kezelt betegek számának többszöröse lehet a még fel nem ismert cukorbetegség. A diabétesz három alappillére a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a stressz. Mivel a cukorbetegség alattomos kór, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott stádiumról beszélhetünk.

„Az elsődleges megoldás a megelőzés, vagyis saját érdekünk, hogy évente legalább egyszer, egy átfogó vérvizsgálat mellett vércukorszintünket is ellenőriztessük. Akiknek pedig a családjukban apai vagy anyai ágon előfordult már cukorbetegség, különösen óvatosnak kell lenniük, abban az esetben is, ha kezdetben nem észlelik magukon a tüneteket” – hangsúlyozza dr. Balla György háziorvos.

A betegség gyanúja akkor merülhet fel, ha állandó szomjúságot érzünk, megnövekedett a vizeletmennyiségünk, látszólag indokolatlanul állandó fáradtság- és éhségérzet lesz úrrá rajtunk, amely mellett ugyanakkor fogyást tapasztalunk. A terhességi cukorbetegség szintén gyakori szövődmény a várandósság során. A súlyos állapot az esetek többségében megelőzhető kiegyensúlyozott táplálkozással és életmóddal, gyógyszeres kezelés nélkül. Megelőzés szempontjából a kismamák számára szintén nagyon fontos a mozgás: egy kiadós séta az étkezés utáni hirtelen vércukorkiugrás legjobb ellenszere.

Dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum főorvosa külön felhívta a figyelmünket arra a korántsem elhanyagolható tényezőre, miszerint a cukorbetegség megállíthatatlanul terjed a gyermekek között is. Noha a legkisebbeknél döntő többségében egyes típusú diabétesz fordul elő, a serdülőknél komoly kockázatot jelent a kettes típusú cukorbetegség is, elsősorban a mozgásszegény életmód és a túlzott, egészségtelen kalóriabevitel miatt. Szülőként cukorbetegségre gyanakodhatunk, ha a már szobatiszta gyerek gyakran bepisil, szokatlanul bágyadt, valamint jellegzetes ilyenkor az acetonszagra emlékeztető, kellemetlen lehelet is. A kezelés az egyes típusú cukorbetegség esetén inzulinnal, a kettes típusú esetén többnyire gyógyszerekkel történik. A kezeléseket mindkét esetben speciális, személyre szabott étrend egészíti ki.

(Fotó: Penovác Károly)

Hogy mi magunk is tisztelegjünk a betegség ellen folytatott, nonstop küzdelem előtt, íme, pár alapigazság, amellyel jobb tisztában lennünk.

Mozgásszegény életmód miatt legalább annyian halnak meg évente világszerte, mint dohányzás következtében.

Napi egy doboz szénsavas üdítő elfogyasztásával huszonkét százalékkal növeljük a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Az egyik legismertebb gyorséttermi lánc Cézár-salátája hizlalóbbnak minősül még a hamburgernél is.

Napi húsz perc gyaloglással huszonöt százalékkal csökkenthetjük a mellrák kialakulásának veszélyét.

Az USA többet költ az egészségügy finanszírozására, mint bármelyik más ország, ehhez képest a térségben mégis az átlagos arányok alatt marad a várható élettartam.

Hetente hat alkalommal, napi fél óra mozgással negyven százalékkal csökkenthetjük a korai halálozás esélyét.

Minden amerikaiak által elköltött negyedik dollár gyógyszerekhez köthető.

A jenkik naponta tizenkét és fél teáskanállal több cukrot fogyasztanak a javasolt maximális mennyiségnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!