Lóerő

2016.04.07. 12:35

Az autó tavaszi felkészítése

A hideg idő immáron a múlté, itt az ideje tehát, hogy autónkat is felkészítsük a melegebb, tavaszi időjárásra

Szabó Zoltán

Amennyiben hosszú távon szeretnénk megőrizni gépkocsink jó állapotát, akkor autónkat nem csak a téli időszakban, hanem tavasszal is megfelelően kell felkészítenünk. A legtöbben megelégednek a gumicserével, azonban négykerekűnknek ennél jóval több törődésre van szüksége. A téli időszak ugyanis jobban igénybe veszi autónkat, mivel az utak minősége rosszabb ilyenkor és a fagy is maradandó kárt okozhat benne, ráadásul az utak jégmentesítésére használt szerek sem hatnak kedvezően a járművekre. Első lépésként érdemes tehát egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra is elvinni gépkocsinkat, hiszen ezek a szerek könnyedén beivódnak a jármű különböző réseibe, és szétmarhatják az elemeket. Emellett egy motormosás is tanácsolt.

Miután alaposan kitakarítottuk a kocsit, érdemes néhány lépésben átvizsgáltatnunk azt. A kátyús utak miatt szükséges lehet a futóművek szakszerű beállítása, a fékek ellenőrzésére is. A téli üzem után elengedhetetlen a hűtőrendszer, a fékfolyadék, az ablak- és fényszórómosó feltöltése, továbbá a klímaberendezés évenkénti tisztítása is ebben az időszakban lehet esedékes. Szükség esetén ezzel együtt érdemes a lég- és pollenszűrőket is cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét.

Hét fokos átlaghőmérséklet fölött a gumik cseréjét is érdemes elvégezni, hiszen a nyári gumik jobb tapadást biztosítanak. Mielőtt feltennénk az abroncsokat, győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e azok profilmélysége (legyen legalább 4 milliméteres), és ellenőrizzük a gumik életkorát is, ugyanis a korral romlik a minőség is, így öt évnél tovább nem érdemes használni azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!