Életmód

2016.04.07. 14:57

Van megoldás konditerem-hisztéria ellen

Felmérések szerint a nők hetvenöt százaléka edzőterem-fóbiában szenved, mert nem tartják magukat odavalónak a kinézetük vagy a teljesítményük miatt. Életmód-coach szakembert kérdeztünk, hogyan fejlesszük önbizalmunkat a konditeremben.

Perei Dóra

A Sport England nevű angol szervezet munkatársai kérdőívet készítettek, melyben arról faggatták a résztvevőket, miért nem mernek belevágni az életmódváltásba, illetve mi veszi rá őket arra, hogy kezdés után nem sokkal sutba dobják a terveiket. Ha éppen most készül az egészséges életmód ösvényére lépni, netán már ott is lapul a kondibérlet a fiókjában, merítsen önbizalmat Bakos Zsuzsi életmód-coach tippjeiből.

Ember legyen a talpán, aki az edzőterem ajtaján belépve rögtön tudja, mihez is kezdjen magával. „Ha nagy kísérletező kedvvel vágunk bele, célszerű előre összeírnunk, milyen mozgásformákat fogunk kipróbálni. Ha szeretünk magányosan edzeni, jöhetnek a kondigépek, ha eleinte csoportban mozognánk szívesen, vegyünk részt néhány órán. A fontos, hogy mindig rögzítsük a naptárban, mikor fogjuk beiktatni az edzéseket, mennyi időt fordítunk rá és kit, kiket vonunk be (például egy barátnő vagy családtag nagy húzóerő lehet).”

Pánikhelyzetben sokszor nem látjuk a fától az erdőt, és megfeledkezünk egy apró, mégis igen fontos részletről: mindenki volt kezdő. Hosszú, erőfeszítésekkel teletűzdelt utat kell végigjárni ahhoz, hogy valakiből fitneszvilágbajnok lehessen, ezért ne a profikat tekintsük viszonyítási alapnak. „Ne várjunk magunktól azonnal csúcsteljesítményt, hiszen kezdetben már az is sikerélménynek számít, hogy belevágtunk és nem adtuk fel a kezdeti nehézségek után. Érdemes az első alkalommal személyi edző segítségét kérni, aki állapotfelmérés után alkotja meg a számunkra megfelelő edzéstervet. Ahogy jönnek a sikerélmények, egyre szívesebben járunk majd le a terembe.”

A zene egyike a legjobb motivációknak, hiszen biztosítja az edzés hangulatát, illetve megteremti azt a légkört, ami később segíti a lendületet, az energiánk áramlását.  A megfelelő akkordok kiválasztásán rengeteg dolog múlik, különösen, ha most készülünk belevágni az edzésbe.

Egy jól összeválogatott edzőtermi hacuka csodákat művel az önbizalommal. Természetesen az edzés nem divatbemutató, ettől függetlenül sokszor kell szembesülnünk öltözékünkkel, hiszen minden dugig van tükrökkel. Válasszunk olyan színt, ami jól áll, olyan fazont, ami előnyös, ettől jó eséllyel hatékonyabbak leszünk.

„Sokan puszta önutálatból vágnak bele a testedzésbe, mert már nem bírják elviselni a saját látványukat vagy tohonyaságukat. Nem mondom, hogy ez senkinél sem működik, de ha valóban hosszú távon szeretnénk hódolni a tréningnek, jobb, ha azért tesszük, mert szeretjük a testünket. Ha ennek szellemében formáljuk magunkat, az a külvilág felé is megmutatkozik majd, és a pozitív visszajelzések is hamarabb megtalálnak minket.”

„Sokan azt gondolják – főleg kezdőként –, hogy mindenki őket bámulja a teremben. Az igazság az, hogy az emberek nagy része önmagával van elfoglalva, így a legjobb, ha valóban csak önmagunkra (és az edző instrukcióira) koncentrálunk.”

Törje át a korlátait!

„Már önmagában is önbizalom-fokozó, ha képesek vagyunk kilépni a komfortzónánkból és rácáfolunk azokra a hiedelmekre, amelyek eddig lustaságban tartottak minket. Ha arra gondolunk, hogy képesek vagyunk irányítani az életünket és ennek részeként változtatni az alakunkon is, máris nagyobb kedvvel indulunk majd edzeni.”

Ehart Andrea több mint tíz éve dolgozik edzőként, de a sport és a mozgás egész életében meghatározó szerepet játszott.

Fotó: Penovác Károly

„A súlyzós edzés a közhiedelemben manapság is a férfiak és a nádszálvékony nők sportja, pedig a konditermet többségében nem ilyen testalkatú emberek keresik fel. Pályafutásom során rengeteg segítséget kaptam, részben ennek köszönhetem, hogy csupa pozitív tapasztalatot szereztem. Soha nem néztek ki a teremből, éppen ellenkezőleg. Mindenben a segítségemre voltak. Edzőként az a dolgom, hogy biztonságérzetet adjak, hiszen rengetegen sétálnak be hozzám úgy, hogy nem igazán tudják, mihez kezdjenek magukkal, idegenkednek a gépek használatától stb. Én, azon túl, hogy gyakorlati tanácsokkal látom el őket, pszichésen is támogatást nyújtok, így egyszerre lendülhetnek túl a gyakorlati nehézségeken és a gátlásaikon. Az edző dolga, hogy példaképként szolgáljon az év minden napján, engem egyébként ez a tudat lendít túl a mélypontjaimon. Ez, és a sport – a munkám, a hobbim, a szenvedélyem.  A kezdőknek pedig azt tanácsolom, hogy ne féljenek bemenni egy konditerembe, bátran kérjenek szakmai segítséget, hiszen ez egyrészt biztonságot ad, másrészt könnyebben beilleszkedhetnek a konditermi életbe, ha számíthatnak valakire.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!