Zirc

2016.04.07. 17:14

Botár Attila nyugdíjasként is alkot

Zirc - Botár Attila költő korábbi és még publikálatlan műveiből hangzottak el részletek a költészet napjához kapcsolódó rendezvényen.

Kutasi Zsófia

A magyar költészet napja alkalmából Sátorfánk, zöldellj! címmel tartott író–olvasó találkozót a Békefi Antal városi könyvtár. A közművelődési klubteremben Botár Attila erdélyi származású, Veszprémben élő költővel Csaba Lilla beszélgetett.

A helyzet izotópjai, Elsüllyesztett harang, Atthisz naptekercsei – többek között ezekből a kötetekből hangzottak el művek, de az Időfoltok című regényből is olvasott fel részleteket az alkotó.

Botár Attila költő szerint a traumatizáltság is előhozza a költészetet (Fotó: Kutasi Zsófia)

Csaba Lilla elmondta, 1964 óta ünnepeljük a költészet napját. A vers ünnepén az íróként, műfordítóként is tevékenykedő alkotó költészetét, munkásságát mutatta be. Botár Attila jelenleg visszavonultan, szerényen él, nyugdíjasként alkot, nyolc kötete és egy regénye jelent meg. Több szállal is kötődik Zirchez; többek között a Reguly Antal szakképző iskola könyvtárosa volt. 1944-ben született Székelyudvarhelyen, nem sokkal később a család háborús menekültként érkezett Magyarországra. Botár Attila elmondta, sok nehézséggel szembesült a család, a traumatizáltság is előhozza a költészetet. Kijutott a háborús nemzedéknek, nem véletlen, hogy az ’50-es években kezdett újra feléledni az irodalmi élet Magyarországon.

Bieberné Réz Ágnes intézményvezető elmondta hagyományos programjuk az író–olvasó találkozó, Botár Attila munkásságát sokan ismerik és figyelemmel kísérik Zircen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!