Életmód

2016.04.07. 18:54

Terítéken a medvehagyma

Pápa - Nincs új a Nap alatt, tartja magát a régi, bölcs mondás. Hatványozottan igaz ez az utóbbi évek nagy tavaszi kedvencére: a medvehagymára.

Polgár Bettina

Poroszhagyma, jurda, vadfokhagyma - több elnevezése is van az Európa-szerte elterjedt, népszerű növénynek, melynek számos jótékony hatása ismert. A medvehagyma fogyasztásával többek között csökkenthető a magas vérnyomás, enyhíti a fejfájást és a szédülést, valamint pozitívan hat gyomorbántalmak esetén is. Felhasználása széles körű: egyebek mellett feldobhatjuk vele tavaszi salátáinkat, készíthetünk belőle krémlevest, de remekül ízesíti a pogácsákat is.

Scher Zoltánné természetgyógyász, biokonyhász azt tanácsolja, addig a legcélszerűbb medvehagymát szedni, amíg a növény még nem virágzott ki (fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A medvehagyma hosszúra nyúló leveleit a növény virágzása előtt, az időjárás függvényében, rendszerint márciusban és áprilisban szedik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatása szerint különböző szabályok vonatkoznak a védett, illetve a nem védett területeken történő gyűjtésre.

- A védett területeken a természetvédelmi hatóság, azaz a területileg illetékes kormányhivatal, illetve a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges a gyűjtéshez, és e két engedély csak együttesen érvényes. A nem védett, állami tulajdonban lévő területeken ezzel szemben az egyéni szükségletnek megfelelő mennyiség, azaz személyenként naponta maximum két kilogramm szedhető, nagyobb mennyiség gyűjtése azonban már ezeken a területeken is az erdőgazdálkodó engedélyéhez kötött. Abban az esetben pedig, ha valaki magántulajdonban lévő erdőben szeretné a medvehagyma levelét begyűjteni, előzetesen a terület erdőgazdálkodójának engedélyét kell kérnie - tudtuk meg Kopek Annamáriától, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetőjétől.

Hozzáfűzte, a szabályozást illetően rendszeresen végeznek ellenőrzéseket is.

A medvehagyma elkészítési módjainak csak a képzeletünk szab határt (fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Habár nem célunk a szankcionálás, amennyiben szükséges, ez a figyelmeztetéstől a jelentős pénzbírságig terjedhet. A tapasztaltok szerint szerencsére az emberek többsége szabálykövető, de szükség van az erdészeti és természetvédelmi szakemberek folyamatos jelenlétére is - fogalmazott Kopek Annamária. A növény gyűjtésénél ezeken túl is fontos a körültekintés, mivel a medvehagyma levele a kevésbé tapasztalt gyűjtők számára könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, melynek fogyasztása mérgező hatású.

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!