Civil

2016.04.08. 09:37

Kisléghi Nagy Ádám képei a Római Magyar Akadémián

Jelentős kiállítás nyílt március 17-én a Római Magyar Akadémián, a Balassi Intézetben. A vasi kötődésű Kisléghi Nagy Ádám festményeit állították ki.

Civil Tudósítónktól

A Róma belvárosában, a Farnese Palota közelében található épületet, a Falconieri Palotát nem kisebb művész, mint Borromini tervezte, és fontos turistalátványosságnak számít a Tevere partján. A rangos kiállítóhely ezúttal Kisléghi Nagy Ádám festőművésznek adott lehetőséget több mint 40 alkotása bemutatására. Ő az, aki az ezredfordulón a Szombathelyi Székesegyházba négy, egyenként 16 négyzetméteres olajképet készített, továbbá 2003-ban elnyerte Az év embere Vas megyében címet. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze címmel is kitüntetett művész számára nagy lehetőséget jelentett a római bemutatkozás.

A kiállítás jelentős esemény volt Rómában, ezt bizonyítja, hogy a megnyitó sok Itáliában élő magyar embert is vonzott, de az eseményen az olasz közönség is jelentős számban vett részt. Mons Daniel Estivill művészettörténész, a Gregoriána egyetem professzora, aki könyvet is írt Kisléghi Nagy Ádámról, értékes gondolatokkal méltatta a kiállítást és a művész személyét, majd Magyarország Szentszéki nagykövete, Habsburg Lotharingiai Eduard mondott személyes hangvételű és megkapó megnyitó beszédet.

A kiállításon a festő, hagyományához híven, a vallásos művészeten keresztül mutatkozik be, amely jól illeszkedik az épületben működő Pápai Magyar Intézet szelleméhez is. Kisléghi több mint 20 év terméséből készült válogatást mutat be, portrékon, csendéleteken és szentképeken keresztül. Képei sok szempontból kötődnek az 1600-as évek itáliai festészetéhez, így méltán találtak otthonra a Római Akadémián. A kiállított művek közül számos alkotás Szombathelyhez, illetve Vas megyéhez kötődik, így a székesegyház festményeihez készült vázlatok, tanulmányrajzok, valamint Brenner János és Boldog Batthyány Strattmann László és Konkoly István püspök portréja. A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a keresztény témájú kiállítás éppen a húsvéti időszakban születhessen meg.

Perger Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!