Hírek

2016.04.08. 10:38

Melyek a legnépszerűbb szakok a SEK-en? - Majdnem kilencszázan jelentkeztek Szombathelyre

Szombathely – Országosan az összes felsőfokú intézménybe öt százalékkal, a Nyugat-magyarországi Egyetemre hat százalékkal jelentkeztek többen, mint tavaly. Népszerűek a szombathelyi képzések, köztük a gépész. Sokan lennének geográfusok és sokakat érdekel a szombathelyi számviteli mesterképzés. Mutatjuk a mutatókat.

Bakos Ágnes

Egy év alatt összesen tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik első helyen jelölték meg a Nyugat-magyarországi Egyetemet a felvételi jelentkezéskor – derül ki a felvi.hu összesítése alapján készült egyetemi tájékoztatóból.

A szombathelyi Savaria Egyetemi Központba 893 leendő diák adta be első helyen a jelentkezését. A szombathelyi számokkal együtt 2204 jelentkező rangsorolta első helyre a Nyugat-magyarországi Egyetemet.

Az intézményből a tavalyi racionalizálás során kiváltak a győri és mosonmagyaróvári karok, valamint a zalaegerszegi képzés, így az egyetem Sopronban és Szombathelyen, összesen hat karral működik.

Az egyetemen belül a legtöbben a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karra adtak be jelentkezést idén. Az összesen 2230 jelentkezésből 705 leendő hallgató jelölte meg első helyen ezt a kart. A szombathelyi képzési központba jelentkezett 893 hallgatóból 399 pedagógus szeretne lenni. Kiemelkedően nagy érdeklődés mutatkozott a sporttudományok és a rekreáció iránt.

A szombathelyi Természettudományi és Műszaki Karra 563 diák jelentkezett, 188-an az első helyen. A tavaly indult, duális formában is működő gépészmérnöki alapképzés rögtön a második legmagasabb pontszámmal rajtolt az országban és az idei számok alapján is vezeti a kari népszerűségi listát: 147 összes jelentkezővel.

A biológia alapképzés a következő a rangsorban: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen kilencvenen jelentkeztek. Harmadik helyet foglalja el a műszaki menedzser alapképzés: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 88 jelentkezővel. A geográfus mesterképzés továbbra is népszerű: nappali és levelező, államilag finanszírozott képzésre összesen 29-en jelentkeztek.

Óriási érdeklődés mutatkozott a soproni Közgazdaságtudományi Kar iránt: első helyen negyven, az összes jelentkezést tekintve harminc százalékkal növelte a tavalyi számokat. A Szombathelyen indított számvitel mesterképzés szép számokkal büszkélkedhet – írja a közlemény.

A Benedek Elek Pedagógiai Kar az összes jelentkezői számot tekintve több mint ötödével tudta növelni a tavalyi mutatóit. A legnépszerűbb szaknak az óvodapedagógus képzés bizonyult és sokan jelentkeztek bölcsődei nevelő képzésre.

Hatvanan jelentkeztek első helyen erdőmérnöknek a soproni Erdőmérnöki Karra és ugyanilyen népszerű a vadgazda mérnöki és a természetvédelmi mérnöki képzés is a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

Népszerű, a jelentkezési számok szerint a Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar, különösen az idén először meghirdetett mechatronikai mérnök alapképzés Sopronban.

2015-ben az általános felvételi eljárásban mintegy 105 ezren adták be országosan a jelentkezésüket, idén ez a szám 111 ezer 162-re nőtt. A legnépszerűbb területeken nincs változás: a gazdaságtudományi, pedagógiai és műszaki képzésekre jelentkeztek a legtöbben az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!