Hírek

2016.04.08. 12:44

Ikervárról egyenes út vezet az országos döntőbe – Mutatjuk a versmondó verseny helyezettjeit

Ikervár – „A vers az, amit mondani kell”. Kányádi Sándor gondolatával hirdette meg – immár tizedik alkalommal – versmondó versenyét az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház. A rendezvény a szintén jubiláló XX. Regösök húrján országos vers- és prózamondó verseny regionális döntője is egyben.

Pásti József

A rangos eseményre az idén is három megye 11 településének 13 intézményéből érkeztek versmondók. Az öt kategóriában meghirdetett találkozóra 69-en adták be jelentkezésüket. A felső tagozatos versmondóknak kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kellett készülniük, szabadon válogatva a magyar népköltészetből, a magyar és a világirodalomból. A szervezők kiemelten javasolták, hogy a választásnál – az életkori sajátosságok szem előtt tartásával – a felkészítők és versmondók vegyék figyelembe az évfordulós költőket, írókat. Ebben az évben a 110 éve született Zelk Zoltánra, a kortárs irodalomra, a ma élő költők, írók alkotásaira hívták fel az előadók figyelmét.

Az óvodáskorú gyermekek és az alsó tagozatos iskolások részére – e rendezvény keretében, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájával együttműködve,  külön kategóriában és más feltételekkel –  tehetségkutató versmondó találkozót is szerveztek.

A zsúfolásig megtelt nagyteremben összegyűlt versmondókat, felkészítőiket és az érdeklődőket Fehér Ferenc polgármester és a művelődési ház igazgatója köszöntötte, aki ismételten kiemelte, hogy a vers interpretálása nehéz műfaj, de lélekerősítő ereje miatt beérik a fáradozás. A zsűri elnöki tisztét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke töltötte be, aki a vers és a versmondás fontosságát hangsúlyozta, és a verseny után részletes értékelést tartott. Az óvodásoknál Dudás Dorottya előadóművész elnökölt és beszédtechnikai gyakorlatokkal tartott „bemelegítést", illetve oldotta a versenyzők egészséges izgalmát. A jól sikerült versfolyamban akik nyertek, megküzdöttek és jól küzdöttek meg a verssel, aki most nem ért el helyezést – eltökélten készül a következő évre, hisz a versmondás a pillanat művészete.

Az óvodások közt 1.Újhelyi Petra és Újhelyi Dorka, 2. Németh Zsófia, 3. Süle Luca . Különdíjas: Varga Viktor.

Az 1–2. osztályosok közt 1. Németh Mátyás, 2. Takács Márk, 3. Bigelisz Noémi. Különdíjas: Vörös Flóra.

A 3–4. osztályosok közt 1. Csécs Viktória  2. Desics Bettina, 3. Pápai-Vikmon Kamilla és Tóth Varga Zoé. Különdíjas: Takács Izabella, Szalai Olivér.

Az 5–6. osztályosok közt 1. Baldauf Ábel, 2. Szép Gerő, 3. Poór Patrik. Különdíj: Kopácsi Léna, Szabó Anna Boglárka, Farkas Júlia.

A 7-8. osztályosok közt két első helyezett: Bíró Stefánia, Németh Anna, 2. Góczán Luca, 3. Vízi Kristóf. Különdíj: Lerch Henrik.

A Regősök Húrján országos verseny döntőjébe a két felső tagozatos  kategória első három helyezettje, hat fő mehet, továbbá a különdíjasok az ország több helyszínén zajló elődöntők függvényében meghívást kaphatnak a gálára. A 7-8. osztályos kategória egyik első helyezettje, Németh Anna meghívást kapott az Illyés Gyula Nemzeti Versmondó verseny elődöntőjére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!