Csákánydoroszló

2016.04.08. 16:30

Tervekből, álmokból nincs hiány - Élhető, városközeli, de falusias mikroklímával csábítja a turistákat és a letelepedőket Csákánydoroszló

Jó helyen van, és új utca is lesz. Aktívak a helyi civilek és egyesületi szerveződés nélkül is összetartanak a csákánydoroszlóiak. Azt szeretnék, ha nem csak a Rába áradásai miatt és azok idején figyelnének rájuk.

Bakos Ágnes

- Jó helyen vagyunk - a lehető legtömörebben így fogalmazott Csákánydoroszlóról Farkas Béla alpolgármester. A körmendi járás legnagyobb faluja az övék, a legfrissebb összesítés szerint 1754 lakossal. - Itt az Őrség kapuja, itt vagyunk a 8-as főút mellett, ami felújítás előtt áll. Jó és kiépült a vasúti közlekedés Szentgotthárd és Szombathely felé is - mutatott körbe Farkas Béla. Szlovénia és Ausztria sincs messze, és szeretnék vonzóvá tenni a települést - csatlakozott Horváth István polgármester. De mitől vonzó, mitől lehet vonzó Csákánydoroszló? A provokatív kérdésre lelkes terveket sorolnak a településvezetők, és azt, hogy összkomfortos a falujuk.

- Mindenünk van, iskola, óvoda, tervezzük bölcsőde létrehozását, vannak üzletek, teljes az egészségügyi ellátás - adták egymásnak a szót. Kiváló lehetőségek vannak a faluban, például szabadidős programokhoz: a Rábán kenuznak, kiépült a kerékpárút, és gyalogos túrákhoz is ideális a környék, és már szálláshelyek is vannak. De nem csak turizmusban gondolkodnak: vonzóak lennének gazdasági társaságoknak is.

- Nyitottak vagyunk a befektetőkre. Büszkén mondhatjuk, hogy a környező települések közül, ahol van iparűzési adó, a miénk a legalacsonyabb, 1,3 százalékos, és nem is akarjuk emelni. A terület is adott ahhoz, hogy nyitottak legyenek: 7,5 hektáros földterületére várja az önkormányzat az érkező vállalkozásokat.

- Önkormányzati döntés nincs, így a testület nevében nem nyilatkozhatok erről, de én mindig azt mondtam, hogy nem kell eladni a területet. Inkább jöjjön olyan cég, amelyik munkahelyeket teremt - mondta Horváth István. Azt már az alpolgármester tette hozzá, hogy kisvállalkozókat is szívesen fogadnak. Meg persze itt maradó és betelepülő családokat. - Mindig is megvolt az ilyen irányú tervünk, most a kormányzati törekvés, a családi otthonteremtési kedvezmény felgyorsította a gondolkodásunkat az ügyben - fogalmazott a polgármester. Egy önkormányzati földterületből új utca „készül". Ha minden jól megy, akkor még idén 10-15 értékesíthető telekre bontják a területet. A közművek tervezését elindították. - Nem azt mondom, hogy napi szinten, de havonta biztosan bekopogtat egy-két érdeklődő. Olyanok, akik megcsömörlöttek a városi élettől, de mégis közel akarnak maradni - mondta a polgármester.

Rámutatott egy érdekes vasi tendenciára: - Az Őrségből is jönnek. Azért, mert falun maradnának, de mégis közelebb a városhoz. Nem véletlen, hogy nagy terveik vannak a településvezetőknek. Most is több pályázaton dolgoznak. Az iskola felújítása az egyik. Szeretnének végre tornatermet, hiszen az általános iskolában több mint kétszáz gyerek tanul, több településről. Aktuális már az egészségház és a sportöltöző felújítása.

- Van, amit a megyei alapból valósítanánk meg, van, amit a vidékfejlesztési programból - mondta Horváth István.

Persze az infrastrukturális építkezés nem lenne elég. Kell a jó közösség. És van az is. - Élénk a civil élet, például a sportegyesület és a Csákánydoroszlói Ovisokért Egyesület - sorolta Farkas Béla. Azt Horváth István tette hozzá, hogy nem kell semmilyen hivatalos egyesületi forma ahhoz, hogy mozgósítsák a helyieket, ha szükséges. Például a Rába áradásánál, amikor az veszélyezteti a falut. Azt nem szeretnék, ha csak az aktuális vízállások számaival kerülnének a figyelem középpontjába. Az tudható, hogy egy komplex árvízvédelmi töltés hosszú távon megvédhetné a falut. Erre készültek már tervek, de drága lenne a kivitelezés, egyelőre nem látszik megvalósíthatónak. Majd egyszer, talán. Mert nincs hiány tervekből, álmokból - és munkából sem Csákánydoroszlóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!