Kultúra

2016.04.10. 07:21

Katyni rekviem - Király László zeneszerző lengyel lovagkereszt kitüntetést kapott

Április 8-án Lengyelország budapesti nagykövetségén tüntették ki ünnepélyesen a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjével a zalaegerszegi származású Király László Erkel-díjas zeneszerzőt, a Katyńi rekviem zeneszerzőjét, Polner Zoltánt a Rekviem szövegének szerzőjét, valamint Gyüdi Sándort, a Szegedi Szimfonikus Zenekar karmesterét.

Arany Horváth Zsuzsa

A szegedi ősbemutatón készült hangfelvétel 2016. április  9-én 22 órakor meghallgatható volt a Bartók Rádión. Április 12-én 17 órakor kezdődik a Katyńi Áldozatok óbudai Emlékművénél a hagyományos megemlékezés, amelyen részt vesz Roman Kowalski nagykövet,  Németh Szilárd országgyűlési képviselő, az IPU Lengyel Tagozatának elnöke. Az ünnepség házigazdája Budapest III. kerületének – Óbuda-Békásmegyernek az Önkormányzata és a kerület Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata.

Roman Kowalski nagykövet, Király László, Polner Zoltán költő, Gyüdi Sándor karmester

A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot az 1940. március 5-én hozott döntést végrehajtva követték el a Belügyi Népbiztosság egységei a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. Az áldozatok számát a különböző becslések 22 és 23 ezer fő közé teszik.

A gyilkosságok áldozatait többek között a Szmolensz melletti Katinyban tömegsírokban hantolták el. Mind a gyilkosságokat, mind az áldozatok eltüntetését titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katiny erdeiben. (A több helyszínen végrehajtott tömeggyilkosság ezért kapta a nevét Katinyról.)

Király Lászlónak a Szegedi Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált művének ősbemutatóját tavaly ősszel tartották a szegedi dómban. A zenemű Polner Zoltán  és a lengyel Cyprian Norwid verseire, valamint a latin gyászmise szövegére épül.

Király László Lotharingiai Habsburg Mihály főherceggel
Fotók: Agg Zsóka

A pénteki díjátadáson a lengyel nagykövet elmondta, az elismerés a köszönet kifejezése azért a gesztusért, amelyet a kitüntetettek a zenemű megalkotásával Lengyelország és a lengyelek irányába tettek. A Katyńi requiem eszerint a legnagyobb szabású kompozíció a katyńi tömeggyilkosság áldozatainak emléket állító zeneművek közül, Lengyelországban sem született hozzá fogható.

Katyń kettős tragédia Lengyelország számára: 2010. április 10-én, a vérengzés 70. évfordulójára a helyszíni megemlékezésre utazó magas rangú lengyel állami küldöttség, élén Lech Kaczyński államfővel repülőszerencsétlenség áldozata lett, amikor a Tu-154-es kormánygép a szmolenszki repülőtér közelében leszállás közben lezuhant és kigyulladt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!