Szombathely

2016.04.10. 15:01

Régi fényükben tündökölnek az egyházi kincsek Szombathelyen

Szombathely - Szent Márton születésének 1700. évfordulójára készülve már 2006-ban jelentős fejlesztések kezdődtek a Szombathelyi Egyházmegyében, amelyek tavaly új lendületet kaptak.

Szombathelyi Médiaközpont

Veres András megyés püspök a székesegyház hajója fölötti felújított kilátótérbe hívta a sajtó képviselőit, hogy számot adjon a már befejeződött és a még folyamatban lévő egyházi fejlesztésekről. A főpásztor püspökké szentelése után első lépésként a templom tetőterének felújításához fogtak hozzá a szakemberek. Ezt követően pedig a Szombathelyi Egyházmegye 2,5 milliárd forint támogatást kapott ingatlanjainak felújítására.


- Úgy gondolom, hogy egyrészt maga Szent Márton, aki egyházmegyénknek, Szombathely városának a védőszentje megérdemli ezt a tiszteletet, másrészt pedig azok a zarándokok, turisták is, akik ellátogatnak a jubileumi esztendőben hozzánk, őket is méltó körülmények között tudjuk fogadni - fogalmazott a megyés püspök.

Ennek szellemében tavaly újraszínezték a székesegyház homlokzatát és felújították a Madonna-kápolnát. Mintegy 500 millió forintból megtörtént a Szent Márton-templom külső-belső korszerűsítése is. Jelenleg is zajlik a Mindszenty tér újjáépítése, nemrégiben éppen ezen a munkaterületen római, Szent Márton korához köthető leleteket találtak. A munkálatok során kicserélik a csapadékvíz- és csatornarendszert, a térvilágítási hálózat is megújul és esztétikus gránitburkolatot kap a tér. Az egykori papi szeminárium, a mai Egyházmegyei Kollégium épületén is gőzerővel dolgoznak a szakemberek. A felújítás során a teljes tetőfedés és a bádogos szerkezetek cseréje is megtörténik, ezzel együtt a homlokzaton elkészül a vakolat javítása, színezése is. A munkálatokat várhatóan június közepére fejezik be. A Püspöki Palotát érintik az egyházi barokk negyed legjelentősebb fejlesztései, amelyek mintegy 900 millió forintból valósulnak meg.


- Ez a beruházás két fő elemből áll, az egyik a homlokzat megújítása és a tető korszerűsítése, itt a héjazatra kell elsősorban gondolni. A másik pedig a II. világháborúban bombatámadás következtében elpusztult szárnynak a helyreállítása - mondta el Varga Dezső, az Egyházmegyei Projektiroda vezetője. A tetőzet felújítása és a kőszobrok restaurálása jelenleg is zajlik. A lebombázott szárnyat kisméretű téglákból építik újjá, ahol látogatóközpont nyílik majd. Április közepére tető alá kerül az új épületrész és a belső munkálatok is megkezdődhetnek.

A Püspöki Palota felújítási munkálataival május 31-éig kell elkészülnie a kivitelezőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!