Életmód

2016.04.10. 16:40

Leszámolás a nagyi főztjével

Nem kell egyből keresztet vetni ránk, a címmel ellentétben természetesen a mai napig nagyon szeretjük nagymamáink töltött káposztáját, mákos bejglijét vagy túrós rétesét, de sokszor unalmas, mikor a századik szakácskönyvben is ugyanazokra receptek és fortélyok találhatóak.

Kekk Sára

A mai reformkonyha világában sokszor tűnhet elavultnak a hagyományos magyar konyha, amit a nagyanyáink képviseltek valamikor, valamint házias, kipróbált és bevált receptek, sütemények, egyszerűen elkészíthető gyors ételek, amikkel ők várták haza a családot. Bizony, néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember, de az új dolgok kipróbálásával is kialakíthatjuk saját főzési stílusunkat, technikáinkat. Persze nem állítjuk, hogy a modern kori receptek, az újabb alapanyagok és fűszerek ledönthetnék a nagybetűs Tradíció emlékművét és finomabb ételeket eredményezhetnének, egyszerűen csak mások. Ennek a különbözőségnek pedig az a célja, hogy egy kicsit felrázzon minket, felébressze a bennünk rejlő kíváncsiságot, az amatőr szakácsok kreativitását, és szokatlan ízek és kombinációk felé terelgessen minket.

A legfontosabb a főzésben, hogy élvezzük! A kóstolást, a készítést, a kínálást, a teljes folyamatot, ahogyan a kezdeti ötletből az asztalunkra kerül az étel. Miért ne tekinthetnénk a főzésre úgy, mint alkotó szabadidős tevékenységre, amely már önmagában is örömet okoz? Kipróbálhatunk új dolgokat, például szárított virágokat fűszerként, algaporból készült zselét, vagy füstölhetünk halat lábosban, de akár kipróbálhatjuk, milyen megfőzve egy-egy egzotikus gyümölcs. A szakácsműsorokban persze sosem mutatják meg, mi van a kulisszák mögött, így nem láthatjuk az elrontott ételeket, az odakozmált húsokat, a csomós mártásokat vagy a megfeketedett gyümölcsöket. Nekünk viszont emiatt nem kell azt gondolnunk, hogy probléma, ha elsőre rosszul sikerül a konyhai boszorkánykodásunk. Ha elrontottuk, hát annyi baj legyen, legalább tanultunk valami újat a főzés idejéről, a fűszerek adagolásáról vagy a konyhai praktikákról.

Manapság sokszor hallani a konyhaművészetek összeolvadásáról, az úgynevezett world foodról, ami a különböző országok gasztronómiai kultúráinak keveredését jelenti. Bár tény, hogy az egzotikus hozzávalók, mint a terijaki szósz, juharszirup, algák, kínai gomba, gránátalma vagy a tisztesfű Japánból, azért hozzá kell tennünk, Európában is sok alapanyag vár arra, hogy újra felfedezzék. Gondoljunk csak olyan hagyományos ételekre, mint a csicsóka, paszternák, tök, vagy a kicsit modernebbekre, mint a sűrített tej vagy a gyümölcstészta.

A főzés persze nemcsak a hozzávalókon múlik, hanem az elkészítés módján is, amely lehet ötletes, találékony és kreatív, főleg, ha nem szolgai módon követjük az előírt recepteket. Boszorkánytanoncokként készíthetünk hamis makiszusit rizs és nori alga nélkül, hasznosíthatjuk a teának való gyógynövényeket víz nélkül, pácolhatunk alkoholban halat, és még sorolhatnánk.

A különleges gasztroélmények lényege az, hogy lerántsuk magunkról az előítéleteket, felaprózzuk ötleteinket, összekeverjük a minket ért külső hatásokat, az egészet megpácoljuk a mindennapok levében és hozzáadjuk a fűszereket, majd némi pihentetés után megkóstoljuk a végeredményt a barátainkkal.

Nagyanyáink kelt tésztái, gyúrt tésztái, piskótái, lepényei és bélesei, egy finom töltött káposzta vagy a hagyományos vasárnapi rántott szelet... Mindezeket el kellene dobnunk az olajos magvak őrleményeiből készült, banánnal, datolyával édesített, avokádóval és nyers csokoládéval töltött nyers torták, a csicseriborsó, a hajdina vagy a köles kedvéért? Én úgy vagyok vele, hogy minél inkább divat valami, annál inkább maradok a bevált recepteknél. Persze többségüket átalakítom a saját ízlésem szerint, de néhanapján előkeresem a Horváth Ilona-féle, rongyosra forgatott szakácskönyvet is, amiből sikerül egy igazán nosztalgikus ebédet készíteni. Miközben haladunk a korral, mert nem tehetünk mást, sokszor hatalmas öröm saját kezűleg elkészíteni valami finomat! Pontosan úgy, ahogyan nagyanyáink is készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!