Kultúra

2016.04.11. 19:45

Rímektől zengő nap - Minden korosztály a magyar költészetet éltette Pápán

Pápa - Felolvasóest, flashmob, zenés irodalmi est - városszerte gazdag programkínálattal emlékeztek meg a magyar költészet napjáról.

Polgár Bettina

Verses piknik címmel felolvasóestet tartottak a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület szervezésében. A rendezvénynek a belvárosi Esti Kornél kávéház adott otthont. Pintér Péter, a Hét Csillag vezetője kiemelte, egyesületüknél nagy hagyományokra tekint vissza a magyar költészet napja alkalmából szervezett program. Mint mondta, ötödik alkalommal rendeztek e jeles nap tiszteletére felolvasóestet.

- Ezzel az eseménnyel támogatni szeretnénk a magyar kultúrát, melynek igyekszünk megragadni egy-egy szeletét. Emellett a rendezvényen a versolvasás nyújtotta élményt is megosztjuk a közönséggel - fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Pintér Péter.

A három blokkból álló, rövid szünetekkel tagolt felolvasóest során összesen negyven mű hangzott el, melyeket harminc előadó prezentált. Közülük hárman saját verssel álltak ki a nagyérdemű elé.

Gosztola István Radnóti Miklós egyik művét osztotta meg a közönséggel a belvárosi kávéházban
Fotó: Vallner Bettina

- A rendezvényre összeválogatott művek nagyon széles skálán mozogtak, a megzenésített verstől a klasszikusokon át a kortárs alkotásokig. A komolyabb hangvételű művek mellett a gazdag kínálatban Örkény István egyperces novellái is helyet kaptak, melyek a vidámabb oldaláról ragadták meg ezt a programot. Emellett természetesen olyan ismert neves szerzők alkotásai sem hiányozhattak, mint József Attila vagy Márai Sándor, sőt, további érdekességként szolgált, hogy mindkettőjük április 11-én született - ismertette a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület vezetője.

A magyar költészet napja apropóján flashmobot is tartottak helyi diákok közreműködésével a Fő téren, a színházépületében pedig zenés irodalmi est várta az érdeklődőket. A rendezvény vendége volt Szálinger Balázs költő, valamint Szűcs Krisztián zenész.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!