Életmód

2016.04.18. 10:31

Kakaó reggelire? Inkább ne - Hamis barát a népszerű ital

Melyik gyerkőc nem szereti egy pohár, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, finom kakaóval indítani a napot? De vajon tényleg a kakaó a legegészségesebb napindító? Utánajártunk a témának.

Perei Dóra

Nagyanyáink idejében a tej nemcsak, hogy maga volt a megtestesült élet, erő, egészség, őseink egyenesen úgy tekintettek a nedűre, mint a legjobb altatóra. Ezen okból kifolyólag esténként mindig adtak egy bögrével, ami után nem volt szükség a bárányok számolására. Azóta sokat fordult a világ, a cukrozott tehéntejek (illetve kakaóporok) a háztartások többségében a kiegyensúlyozott reggeli szerves részét képezik. A táplálkozástudomány a kakaót természetes hangulatjavítóként tartja számon, mivel megnöveli a szervezet dopamin, illetve szerotonin szintjét. A fentiek ellenére a történet vége korántsem boldog: a felfokozott hangulat mindössze hatvan-kilencven percig tart, utána mélyponthoz érkezünk, ami álmosságot, koncentrációzavart eredményez. Vagyis, ha a gyerek reggel hétkor megissza a kakaóját, kilenc-tíz óra körül nem éberséget, sokkal inkább álmosságot érezhet. Valljuk be, de ritkán jut eszünkbe a reggelire gyanakodni néhány becsúszott rossz jegy miatt, pedig a jelek szerint nagyon is kellene. Tény, hogy a kakaó vasat és cinket tartalmaz, emellett jelentős mennyiségű D-vitamint, ami nélkülözhetetlen a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, mégis jobban járunk, ha egészségesebb alternatíva után nézünk.

A köztudattal ellentétben a cikória nemcsak kávépótlóként hasznosítható, a kakaót is kiválthatjuk vele. A gabonakávék bármilyen koffein tartalmú italt helyettesíthetnek anélkül, hogy kárt tennének a szervezetben. Élelmi rostokban gazdagok, segítik az emésztést, javítják a bélműködést, ráadásul a kakaóval szemben mérföldekkel több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, például B1- és B2-vitamint. Ha a lurkó idegenkedik az ízétől, csempésszünk az italába egy késhegynyi keserű kakaóport is, ettől egész biztosan a pohár fenekére néz majd!

Tordai Szilvia dietetikus elmondja nekünk, miért nem érdemes kihagynunk a reggelit:

Szervezetünk minden sejtjét megfelelő étkezéssel táplálni kell. Ha a szervezet nem jut kellő tápanyaghoz, nem látjuk el a szükséges energia-bevitellel. Ezért van szükségünk a napi ötszöri étkezésre. A reggeli különösen fontos, hiszen egész éjjel nem táplálkozunk, és ha ez nem valósul meg, a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységet nem tudjuk biztosítani. Ez egyaránt fontos a munkában és az iskolai órákon való koncentrálásban. A fejlődésben lévő szervezetnek nélkülözhetetlen tápanyagokra van szüksége, ám nem mindegy, hogy milyen módon biztosítjuk ezt számára. Ugyan a sejtek kizárólagos tápanyaga a cukor, ez mégsem jelenti, hogy hozzáadott cukrot kell fogyasztanunk. A cukrot, megfelelő formában, gabonafélékkel kell elfogyasztanunk, melynél fontos szempont, hogy lassan felszívódó, teljes kiőrlésű pékáru legyen. A cukros üdítők, a cukrozott tejdesszertek, magas cukortartalmú pékipari termékek nem a legjobb alternatívák. Gyorsan felszívódnak és ezáltal rövid időn belül újra farkaséhséget okoznak.  Jó, ha tudjuk, hogy a reggeli elhagyása elősegíti az elhízást. Fontos továbbá a megfelelő fehérjebevitel, melyet (zsírszegény) tejjel, tejtermékekkel tudunk a szervezetbe juttatni. Ilyenek a tehéntúró, a natúr joghurt, a sovány sajt és a kefir. Teljes értékű fehérjeforrásaink még a húsok és a tojás. Ezt bőségesen ki kell egészítenünk megfelelő rostbevitellel, azaz zöldségekkel, gyümölcsökkel.  Ideális szendvics egy iskolás gyermek számára: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, házi sovány hidegsült, salátalevél, gyümölcstea frissen facsart citrommal, kevés mézzel ízesítve. Ne adjunk gyermekünknek cukros üdítőket, édes pékárukat, például kakaós csigát vagy zsíros leveles tésztából készült pogácsát, sajtos rudat. Tízóraira nyugodtan csomagolhatunk számára almacikkeket, répakarikával, kevés dióbéllel és korpás keksszel. Ne feledjük, gyermekünk ízlésvilága ebben a korban rajzolódik ki, így kizárólag rajtunk múlik, milyen irányba tereljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!