Hírek

2016.04.18. 14:51

Szeles időnk lesz, fagy is lehet a héten Vasban – mit mond a népi bölcsesség?

Szombathely – Vége az április nyárnak: a héten nem dől melegrekord. Kevéske eső és továbbra is szeles idő lesz a jellemző Szombathelyen. Nézhetünk meteorrajt és figyelhetjük azt is, el tud-e bújni a holló vagy a varjú a vetésben. A napos órákban veszélyes az UV-sugárzás!

Bakos Ágnes

Kitart egész héten a szél, bár az iránya változik – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A hétvégén erős és viharos széllökéseket is jelentett az észlelő, előre tekintve pedig a csütörtök látszik csendesebbnek, egyébként megfelel ez az áprilisi hét is a népi elnevezésének, a „szelek havának”.

A mostani kilátások szerint májusig biztosan kitart a szél, ami energia gyanánt jól jött Vas megyébe. A „Légből kapott energia” összegzése szerint az elmúlt hét napban Vas megyében a turbinák által termelt villamos energia 24 ezer háztartás energiaigényének kielégítésére volt elegendő.

Fotó: Kerekes Béla

Csapadék is lesz a héten, de elenyésző mennyiségű. Hétfő estére érhet ide északnyugat felől az eső, majd legközelebb a hétvégére látszik ismét zápor. Pedig jól jönne a földeken a csapadék, és amint képünkön is látszik, sok felhővel kecsegtet az ég. Az agrometeorológiai jelentések szerint, a felső talajrétegek sokfelé igen erősen kiszáradtak: húsz centiméteres mélységig a nedvességtartalom nagy területen harminc százalék alá csökkent.

Érdemes lesz a hét utolsó napján a mezőgazdasági területekre tekinteni, hiszen április 24. Szent György napja. A népi feljegyzések szerint, ha Szent György napján akkora a vetés, hogy a holló vagy a varjú elbújhat benne, akkor jó lesz a termés.

Vasárnapig pedig fülelni kell: „ahány nappal megszólal Szent György előtt a béka, annyival hallgat utána, tudniillik hűvösre fordul az idő. Ha közvetlen Szent György előtt szólal meg a béka, korai jó időt és jó esztendőt is jelent”.

A nyarat idéző napok után a héten be kell érnünk 15 °C körüli napi maximum hőmérséklettel és egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, ahogy telnek a napok.

– A telihold-közeli állapot is rásegít, hogy fagyos éjszaka legyen, csütörtökre, illetve péntekre virradóra látszik – mondta el a szombathelyi meteorológiai észlelő.

Eddig az áprilisi maximum hőmérsékletek átlaga 19,8 °C idén, Szombathelyen. Ennél alacsonyabb értékkel zárjuk a hónapot – ez már biztos. Vigasztalhat minket, hogy két nyári napot is feljegyzett már áprilisban Pétervári Tibor Szombathelyen. Ez nem kirívó, de ismétlésre ne számítsunk a következő két hétben.

A bátrabbak már napozásra szánták már magukat – azzal viszont csak óvatosan! Veszélyesebb az április nap, mint a nyári. Pétervári Tibor kifejtette: a mostani napállás az augusztus véginek felel meg, csak a nyárhoz képest kevésbé párás a levegő, a magasabb légrétegekben nincs, ami megtörje a nap erejét, így erősebb az UV-sugárzás. Az Országos Meteorológia Szolgálat jelentése szerint a tízes skálán 3,5-es erejű az UV-sugárzás mértéke, az érzékeny bőr fél óra alatt megéghet, természetesen a derült időszakokban.

Nézzünk inkább az égre akkor, amikor még nem süt a nap: minden évben április 22. és 24. táján figyelhetők meg a Lyridák meteorraj hullócsillagai. A legjobb időpont a csillagvadászatra a hajnali órákra esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!