Hírek

2016.04.19. 15:13

Sztrájk: mi lesz szerdán a vasi iskolákban és bölcsődékben?

A hét vasi járás közül háromban egyáltalán nem sztrájkolnak a dolgozók, a többi intézményben viszont összesen 532 ember nem veszi fel a munkát.

Simán Klára

Egész napos országos sztrájkot hirdetett meg április 20-ára a pedagógusok sztrájkbizottsága, amelynek három tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A vasi helyzetnek néztünk utána.

- A sztrájkolók közt nemcsak pedagógusokat regisztráltunk, de pedagógusi munkát segítő dolgozókat is – mondta az összefogásról Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezete Vas Megyei Szervezete elnöke. Hozzátette, hogy a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum – amely nem a KLIK fenntartása alá tartozik – tagintézményei közül háromból csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz.

- Részt vesznek a kőszegi, a körmendi, a szentgotthárdi és a szombathelyi járásból a sztrájkban, de nincs senki a vasvári, celldömölki és sárvári járásból, aki csatlakozna hozzánk, bár vannak, akik szolidaritást vállalnak velünk a kék szalag viselésével – tette hozzá az elnök. Hangsúlyozta, hogy totális tanítási szünet lesz például a Paragvári Utcai Általános Iskolában, de (mivel kevesen sztrájkolnak) a szokásos menetrend szerint alakul a Simon István Utcai és a Derkovits Gyula Általános Iskola napja. Előbbiben kilenc, utóbbinál három fő vállalta a sztrájkot.

Megtudtuk, mit csinálnak azok, akik sztrájkolnak: be kell menniük a munkahelyükre, és ott annyi órát kell eltölteniük, amennyi számukra aznapra elő van írva. Ez alatt viszont nem végezhetnek oktatási tevékenységet – akár társasjátékozhatnak, olvasgathatnak is az épületen belül. Az biztos, hogy bár előre nem kellett leadni a neveket, utólag ez majd megtörténik, hiszen aznapra nem kapnak fizetést a sztrájkoló tanárok – emiatt kell a névsor az intézményfenntartónak.

Azt is megérdeklődtük, mi lesz a gyerekekkel az érintett intézményekben: a felsősök többsége nem megy iskolába, az alsósok viszont igen. (Feltehetően rájuk nincs, aki vigyázzon, emiatt kell bemenniük a suliba, ahol felügyeletet biztosítanak számukra.)

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében ugyancsak csatlakozik a pedagógusok sztrájkjához. Ami az itteni bölcsődéket illeti, Pósfainé Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi igazgatója közölte, hogy a vasi megyeszékhelyen egyetlen bölcsődét sem érint a sztrájk, mindenki felveszi a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!