Gazdaság

2016.04.26. 15:25

Hogyan adjunk kölcsönt, hogy vissza is kapjuk? (x)

Nem véletlenül találták fel és működtetik nagy sikerrel a bankokat. Ez a legegyszerűbb, legtisztább módja, hogy valaki aki relatíve pénz szűkében van - hiszen az is pénz szűkében van, aki egy Boeinget akar venni és nincs pár százmilliója - hozzájusson a vágyott összeghez. Sokak szerint ugyanis rokonaik, barátaink elvesztésének leggyorsabb módja, hogy kölcsönadunk nekik.

Aki jól bánik vele, annak van

Az emberek egyik része jól bánik a pénzzel, és nem szorul rá, maga megoldja az anyagi gondjait, akár úgy, hogy kedvező kölcsönt, hitelt vesz fel. A másik része nem bánik jól a pénzzel, és kölcsönökre szorul, és mivel nem jól kezeli a pénzt, nem is tudja azokat visszaadni.

Nagy a valószínűsége tehát, hogyha jószándékból például a családban valakinek kölcsönadunk, akkor nem lesz egyszerű visszakapnunk, netán búcsút is mondhatunk neki, bármilyen kegyetlenül is hangzik ez.

Ha valaki megszorul, hajlamos a rokonaihoz, ismerőseihez fordulni első körben. Tegyünk meg mindent, hogy ne mi legyünk azok. Mivel a notórius kölcsönkérőnek adott pénzt csak megmérgezi a kapcsolatunkat később, azt is választhatjuk, hogy nem hitelt nyújtunk, hanem ajándékba adjuk a pénzt.

Ha kölcsönadunk, akkor mindenképpen írjunk róla szerződést.

Fontos, hogy nyilvánvalóvá tegyük ebben az esetben, hogy amit adunk, az nem ajándék, hanem kölcsön. Sok adós ugyanis azt hiszi, vagy azt szeretné hinni, hogy megtarthatja az adott összeget, főleg családon belül, és még egy plusz kör a számunkra, hogy tisztázzuk a félreértést.

Ne hagyjuk elfelejtődni a hitelt

A visszafizetés menetrendjét beszéljük meg előre az illetővel, és az adott időpontban emlékeztessük arra, hogy eljött a törlesztés ideje. És egy pillanatig se érezzük emiatt rosszul magunkat, mégha az adós erre is törekedne, hiszen a mi pénzükről van szó, a mi energiánk van mögötte.

Ha nehezen kezelhető adóssal van dolgunk, segíthetünk neki azzal is, hogy együtt próbáljuk kitalálni, hogy takarékoskodhatna, hogy visszaadhassa a pénzt. Például otthon főzzön és vigye be az ebédet a munkahelyére; ne járjon el pár hétig szórakozni; ez persze igen kényelmetlen, de ha a másik fél rosszallását fejezi ki, emlékeztessük, hogy jelenleg a mi pénzünkből él - jó esetben legközelebb nem tőlünk fog kölcsönkérni.

A pokolba vezető út és a jószándék kapcsolata

Ügyeljünk arra, hogy még a saját gyerekünk esetében se avatkozzunk bele túl gyakran jótékonyan a pénzügyeibe. Az utódok sokszor hajlamosak arra, hogy bajba keveredjenek anyagilag, tudván, a szülők úgysem hagyják őket a pácban (persze ez fordított szereposztásban is előfordul). Jobb minél előbb megtanítani az öngondoskodásra a fiatalabb családtagokat, ők járnak jobban, ha megtanulják meghúzni a határokat, és önállóan kezelni a pénzügyeiket.

Még ennél is életbevágóbb, hogy csak nagy megfontolással, és akkor vállaljunk hitelnél kezességet még a közeli hozzátartozónk esetében is, ha a tartalékaink fedezik azt, hogy mi fogjuk végül az egész hitelt kifizetni.

A pénzügyi szakértők szerint úgy számoljunk, hogy hathavi tartalékkal rendelkezzünk, ezt már kellően komoly anyagi háttérnek nevezhetjük, és belemehetünk kockázatos helyzetekbe.

De még jobb ötlet, ha nem vállalunk kezességet!

Ismételve a fentieket, csak azt tudjuk javasolni, ha egy ismerősünk, barátunk, rokonunk kölcsönért folyamodik, akkor adjuk, ha nem kerüljünk bajba, ha nem kapjuk vissza.

A másik és egyben még jobb megoldás, ha a pénzintézeteket ajánljuk az illetőnek, akiktől érdemesebb kölcsönkérnie, és akkor a barátságok, rokoni kapcsolatok is épek maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!