Hírek

2016.04.29. 05:43

Leteszteltük és botrányos: 8-ból 7 helyen adtak el Szombathelyen kiskorúnak cigarettát vagy alkoholt

Kíváncsiak voltunk, Szombathelyen mennyire nehéz egy kiskorúnak dohányárut és alkoholt szerezni, így tesztkörútra indultunk a városban. Április elején ugyanis aggasztó adatokat közölt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság: 1046-ból 392 esetben kiszolgálták a 18 év alattiakat dohánytermékkel és alkoholos itallal.

Vadas Krisztina

Országosan rossz a hozzáállás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság adatai azt mutatják, hogy a tavaly végzett ellenőrzésekhez képest 2 százalékponttal többször szolgáltak ki fiatalkorúakat alkoholtartalmú itallal, a dohánytermékek kiszolgálásának mutatója nem változott.  A próbavásárlások lefolytatása után az összesen kiszabott fogyasztóvédelmi bírság összege meghaladta a 49 millió forintot. A büntetési tétel ugyanis 15 ezer forinttól egészen 500 ezer forintig terjedhet, valamint akár egy évre is felfüggeszthetik a dohánytermékek árusítását.

(Fotó: Unger Tamás)

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet Szombathelyen, betartják-e a törvényt a helyi dohány- és élelmiszerboltok. Vajon tényleg automatizálttá vált-e az a mozdulat, amellyel beolvassák a vonalkódot, bárki is legyen a vásárló? Futószalagon jönnek a vevők, a szabályok felett pedig elsiklanak?

A teszt

Tesztünk során egy 17 éves, szombathelyi diáklány volt a segítségünkre: öt nemzeti dohányboltot, valamint három kisebb élelmiszerüzletet jártunk vele végig, hogy megtudjuk, mennyire könnyű a vasi megyeszékhelyen 18 év alatt cigerattához és alkoholhoz jutni.

(Fotó: Unger Tamás)

Amikor odaértünk az első dohánybolthoz, tesztelőnk (akit nevezzünk most Mónikának) még meglehetősen félénk volt, hiszen nem dohányzik, így még nemzeti dohányboltban sem járt. Hogy is járhatott volna, hiszen 17 évesen még csak be sem tehetné a lábát a trafikba – elméletileg. Mikor összeszedte minden bátorságát, határozottan belépett a helyiségbe, ahol egy doboz közepesen drága cigarettát kért: az eladó minden kérdezés nélkül, gond nélkül kiszolgálta. Mindkettőnket meglepett, mennyire könnyen megy.

Ezután felüdülésképp beiktattunk egy kisboltot, ahol tesztelő tinédzserünk egy üveg rosét szeretett volna venni. Beállt a kasszához, és az eladó - anélkül, hogy felnézett volna a pultról - szépen kifizettette vele az árut, és már jöttünk is kifelé. Így tesztünk első tíz percében máris egy doboz cigivel és egy üveg borral voltunk gazdagabbak.

(Fotó: Unger Tamás)

Szinte biztos voltam benne, hogy csak azért volt könnyű dolgunk, mert nem túl forgalmas helyeket választottunk. Így hát kíváncsiságtól hajtva elindultunk a második, immár frekventáltabb helyen lévő dohánybolt felé. Mire odaértünk, Móni izgalma is csillapodott, hiszen túl voltunk az első megpróbáltatáson. Így ide már nem is kísértem be. Kicsit izgultam is, mi van, ha pont most kell szembesülnie a „személyi igazolványt kérek” mondattal. Felesleges volt az aggodalom, Mónika innen is egy doboz cigarettával távozott. Egy kissé nehezített feladatot kapott, az eladó ugyanis megkérdezte, hogy elmúlt-e 18 éves. Mivel Móni határozott igennel felelt, a trafikosnak nem volt több ellenvetése – kiszolgálta.

Megtörtént mindez egy másik helyen is, így már három doboz cigarettával folytattuk tesztkörutunkat. Végül a negyedik helyen megtörtént a „csoda”, vagyis igazából az, aminek természetesnek kellene lennie: Mónit személyi igazolvány hiányában azonnal kitessékelték a dohányboltból. Egészen megilletődtünk, hogy itt most vége a dorbézolásunknak, de azért az ötödik trafikban sikerült egy negyedik doboz cigarettát is hozzácsapni a készlethez. Persze mindeközben még két kisboltot is útba ejtettünk, ahonnan szintén egy-egy üveg borral távoztunk, mindenféle ellenőrzési procedúra nélkül.

A "zsákmány" (Fotó: Unger Tamás)

Az eredmények

Kedves szombathelyi üzlettulajdonosok, sajnos elég rossz a helyzet. Mónika ötből négy helyen könnyűszerrel szerzett be cigarettát, három kisboltból pedig három helyen távozott egy üveg borral a kezében. Mindez nekünk 87,5 százalékos „sikert”, a trafikoknak és a boltoknak akár sokszázezres bírságot jelenthet. Persze mi nem adóellenőrök vagyunk, csak kíváncsi és immár eléggé elszomorodott újságírók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!