4 kínos illemtanbaki az üzleti ebéden

Ha az üzleti ebéddel hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatot szeretnél megalapozni, érdemes alaposan felkészülnöd rá.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy üzleti ebéd sikerén sok múlhat, viszont olyan apróságokon is elcsúszhat, amire nem is gondolnál. Ha azt sejted is, hogy milyen öltözékben illik megjelenni, milyen éttermet tanácsos választani, hogy nem illik késni, és csak mértékkel - vagy egyáltalán nem - tanácsos alkoholt fogyasztani, tisztában vagy vele, hogy kinek illik fizetni? Ki választ éttermet, és ki rendel? Ha nem akarod, hogy apróságokon múljon a sikered, a következőkre nagyon ügyelj!

Késés, amikor te vagy a vendéglátó

Késni semmilyen körülmények között nem illik, nemhogy akkor, amikor te hívsz meg valakit egy üzleti ebédre. Ha te vagy a vendég, érkezz percre pontosan, ám, ha a kezdeményező fél szerepét töltöd be, legalább néhány perccel korábban érj az étterembe - ha nem foglaltál asztalt, célszerű fél órával előbb, hogy addig szerezz egyet, bár az előbbi igen nagy hiba.

Azért se késs, mert az üzleti ebédekre szánt idő általában egy-másfél óra, tekintettel arra, hogy munkaidőben történik. Étkezés közben is igyekezz valóban a munka megbeszélésére fordítani az időt, hiszen feltehetőleg azért választottad ezt a vendéglátási formát, mert nem fogsz máskor és máshol találkozni a partnereddel.

Étkezés és körmölés

Az üzleti ebéd kissé kötetlenebb hangulatú, mint egy üres szobában történő tárgyalás, ám ez nem jelent egyet azzal, hogy felrúghatod a szabályokat. Ahogy általában az éttermekben, úgy az üzleti ebédre sem illik jegyzetekkel érkezni - a terített asztalnál nincs helye iratoknak, és a jegyzetelés sem tanácsos. Vagy memorizálsz mindent, vagy egyszerűen ne ebédre hívd az üzleti partnered.
És, ha már az asztalnál illendő viselkedésnél tartunk: sok üzletember a terített asztalon prezentál, és ehhez laptopot használva igyekszik szemléltetni a tárgyalással kapcsolatos adatokat, grafikonokat. Ez nem illendő, hiszen partnered eszik, és a technikának nincs helye az asztalnál, főleg, ha szűkös a hely, és a tányérokat kell tologatni.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Különleges igények

Igen kellemetlen pillanatokat okozhat, amikor kizárólag olyan ételek közül választhat az ember, melyeket egyáltalán nem szeret. Mivel az üzleti ebéd sikere sokban múlhat az étkezés sikerén, hatalmas hiba, ha nem tisztázod előre, hogy partnered mit szeret, mit nem, illetve, hogy vannak-e különleges kívánságai.

Meghívó félként ezért még azelőtt kérdezz rá, hogy a partnered vegetáriánus-e, vagy tartja-e magát valamilyen szokáshoz, mielőtt éttermet választanál. Ha te vagy a meghívott, akkor is célszerű ezt tisztázni - inkább jelezd udvariasan előre az ebéddel kapcsolatos igényeidet, minthogy kínos pillanatokat okozz ezzel magadnak és a partnerednek. Ha ugyanis ezt elmulasztod, az asztalnál már nem lehet egy szavad sem.

Jó, ha tudod!
Mivel ahány ember, annyi ízlésvilág, tanácsos olyan éttermet választani, melynek étlapján egyaránt szerepelnek hagyományos hazai és nemzetközi ízek. A hely legyen elegáns és az alkalomhoz illő, de a túlságosan különleges éttermektől célszerű tartózkodnod.

Pénz az asztalra

Nincs is annál kínosabb, mint amikor valaki nem tud bánni a pénzzel - a szó szoros értelmében. Ha pedig ezt éppen egy üzleti ebéd keretében teszi, azon akár a megbeszélés sikere is múlhat. Nagyon fontos ezért, hogy tisztában legyél vele: meghívóként neked kell állnod az ebéd költségeit, ráadásul a fizetést a lehető legkisebb feltűnés mellett intézd.

Ha végeztetek, kérj elnézést, mintha mosdóba mennél, és észrevétlenül rendezd a számlát a pincérrel - a vendégedtől távol.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Olyan eset nem létezik, amikor az üzleti ebéd költségeit a felek megosztják: ha közösen egyeztetek meg abban, hogy együtt ebédeltek, akkor az fizet, aki elsőként megkérdezi a másiktól, hogy mit fogyaszt.

Cikkünk Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük