Kultúra

2016.04.30. 10:05

Bécsi kórus a szombathelyi szimfonikusokkal: Stabat mater a Bartók Teremben

Szombathely – A Savaria Szimfonikus Zenekar Dvořák Stabat mater című művét bérletben kínálta a pénteken este a közönségnek: anyák napja közeledtével, a világ legnevezetesebb anyafigurája tiszteletére.

Ölbei Lívia

A Stabat mater himnusz, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt anyai fájdalmáról szól, egyike a legismertebb középkori vallási énekeknek.  A himnusz címe az első sorából adódik: „Stabat mater dolorosa...” (Állt a fájdalommal terhes anya”). A himnusz  több neves zeneszerzőt inspirált, Schuberttől Vibaldin át Dvorakig és Dohnányi Ernőig. A Savaria Szimfonikus Zenekar pénteken este Dvořák Stabat materét mutatta be a Bartók Teremben, a Wiener Lehrer a' cappella Chor közreműködésével, Maximilian Opll vezényletével.

A kórus – ahogy a szimfonikusok honlapján olvasható – 1912 óta működik,  nagy elismerésnek örvend bel- és külföldön egyaránt. A kórusnak jelenleg több mint 75 tagja van, repertoárja kiterjedt a rövidebbtől a monumentális reneszánsz alkotásokon át a nagy kórus-zenekari művekig. 2014-től a kórus művészeti irányítása Maximilian Opll kezében van, akinek központi célja a kórus továbbfejlesztése a' capella-vonalon, nem szakítva a nagy koncertek hagyományaival sem. Évtizedek óta lép fel a kórus Bécs legnevesebb helyszínein (a Goldener Musikvereinssaal-ban, vagy a Bécsi Koncertház Mozart Termében). Szívesen  vállal koncertkörutakat Európa városaiba és a tengerentúlra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!